Tri porte

Tri porte

Val 168
AVTOR Borut Furlan
FOTO Borut Furlan

Italijanska popačenka “Tri porte” je postala najpogostejše ime za kraj z uradnim hrvaškim imenom “Tri luke”, ki leži ob treh malih zalivčkih. Staro ribiško naselje ob južni obali Korčule, nedaleč od Vele luke, se danes sestoji skoraj izključno iz počitniških hišic in apartmajev. Do naselja vodi iz Vele luke ozka in vijugasta cesta, kjer se nasproti vozeči avtomobili težko srečujejo. Cesta se vije in vzpenja skozi borove gozdičke, mimo nasadov oljk in vinogradov in potniku, ki se prvič vozi po njej, vzbuja občutek da je zašel. Ko pa se mu v najvišji točki odpre razgled na sinjo gladino južnega Jadrana in ko zagleda celoten Lastovski arhipelag v vsej svoji veličini, se pomiri s prijetnim občutkom, da je vendarle na pravi poti.

Z izjemo dveh poletnih mesecev, ko se v Treh portih tre turistov in je iskanje prostora za parkiranje svojega vozila višek umetelnosti, so Tri porte izredno miren in prijeten kraj. Tako miren kraj, da so si tam postavili svoje “vikendice” celo domačini iz Vele luke in Blata, da se lahko umaknejo “mestnemu hrupu” njihovih večjih mestec. Lastniki vikendov so večinoma iz Splita in drugih hrvaških mest, pa tudi tujci, med katerimi prevladujejo Slovenci.

Trije zalivčki, ki so dali ime kraju, so obdani z lepimi neokrnjenimi borovimi gozdovi, ki jih še niso zajeli pogubni zublji požarov, kljub temu, da je bila prav okolica Vele luke priča največjim požarom v zgodovini Korčule. Voda v zalivčkih je kristalno čista, kljub bližini Vele luke, kajti morska pot med obema krajema okoli rtov Ključ in Velo Dance je razmeroma dolga. Lega ob jugovzhodni obali Korčule, daleč od celinskih gora, zagotavlja milo sredozemsko podnebje z redkimi padavinami. Zaradi vsega tega so Tri porte prijeten kraj za preživljanje dopusta v vseh letnih časih, z izjemo julija in avgusta.

V Treh portih sem pogost gost – včasih sem le v “tranzitu”, včasih pa predstavljajo moj končni cilj. Bralec se bo verjetno vprašal, kako sem lahko v tranzitu, ko se vendar cestica iz Vele luke konča prav v Treh portih. Zato moram takoj pojasniti, da so Tri porte tudi najbližje naselje otoku Sušcu, moji najljubši jadranski potapljaški lokaciji. V Tri porte se večkrat pripeljem s svojim avtom in čolnom na prikolici, čoln spustim v vodo na naravni plaži v plitvem zalivčku in ga privezanega na enega od številnih pomolov natovorim. Nato avto in prikolico za simbolično plačilo pustim pri enem od domačinov in brezskrbno odplujem na Sušac. Včasih sem avto in prikolico puščal v Veli luki, toda pozneje sem to navado opustil zaradi slabega občutka. V Veli luki je namreč poleti ogromno ljudi in zapuščen avto in prikolica sta lahko hitro tarča zdolgočasenih razgrajačev.