TP 52 super series – Na Hrvaškem bo zbrana jadralska elita

TP 52 super series – Na Hrvaškem bo zbrana jadralska elita

Val 229
Rolex TP52 World Championship Scarlino 2017

Ena od najbolj elitnih prestižnih regat na svetu z imenom TP 52 super series, ki poteka na elitnih svetovnih jadralskih destinacijah, je letos izbrala hrvaško riviero. Zbrano jadralsko smetano bosta gostili D-Marin Mandalina in Dalmacija, v lasti turške Dogus Group. Več kot 500 udeležencev iz 20 držav bo sestavljajo 13 ekip, ki se bodo pomerile v Šibeniku in Zadru. Med zvenečimi imeni so se med drugimi tako znašli tudi Sir Ben Ainslie in Robert Scheid, ki sta samo dva od številnih imen iz Pokala Amerike in Volvo Ocean Racea. Jadrnice TP 52 krmarijo lastniki, poslovneži in strastni jadralci, kot je Patrizio Bertelli, izvršni direktor modnega kolosa Prada Group in predsednik Amwaya Dougo DeVos.

Brazilec Robert Scheid je osvojil pet olimpijskih medalj in 17 medalj na svetovnih prvenstvih ter več kot 120 zmag v različnih regatah. Najbolj uspešen jadralec vseh časov Britanec Sir Ben Ainslie je prav tako osvojil pet medalj na petih OI in je bil s svojo ekipo lani izzivalec na 35. Pokalu Amerike.

Santi prihaja na Hrvaško

Na regato TP 52 super serije prihaja tudi Messijev športni idol, Santiago Lange. Jadralska legenda, priljubljeni »Santi« je potem, ko je dobil boj z rakom na pljučih, pometel še z vso konkurenco in prejel zlato olimpijsko odličje v razredu Nacra 17 ter Rolexov naziv jadralca leta.

Že skoraj 55-letni Argentinec je postal najstarejši olimpijski prvak v jadranju. Sanje o šestem nastopu na olimpijskih igrah je leta 2015 prekinila novica o diagnozi raka na pljučih. Po uspešni osemurni operaciji, ko so mu odstranili 80 odstotkov levega pljučnega krila, in hitrem okrevanju je Santiago Lange imel v glavi že načrt, da se kljub bolezni, ki ga je doletela, pojavi v Riu de Janeiru. Že pet dni po operaciji je začel hoditi, deseti dan se je že vozil s kolesom in po 41 dneh je že bil v čolnu. »Ko se soočim z izzivom, sem zelo predan. Večji kot je izziv, bolj sem motiviran. Priprave na Rio so postale moja obsedenost,” je izjavil argentinski jadralec, ki je v svoji karieri osvojil dve olimpijski bronasti medalji, dvakrat nastopil na Volvo Ocean Race in enkrat na Pokalu Amerike. Santi je po OI v Riu postal junak in športna zvezda. Lani se je Santiago Lange na nogometni tekmi Barcelone srečal z Leom Messijem, kjer je eden najboljših nogometašev sveta srečal svojega športnega junaka in ga prosil za avtogram.

Regata v D-Marin Mandalini v Šibeniku se začne 23. maja, v D-Marin Dalmacija pa 20. junija, kjer bodo svojo podporo na morju ponudili odlični gumenjaki Highfield. Zastopnik Burin Boats bo za dogodek priskrbel deset gumenjakov Highfield DL640 s Hondo BF150 na krmi. Po končanem dogodku TP 52 super series bodo čolni naprodaj pod ugodnimi pogoji…

Več si lahko prberete v št. 229 revije Val navtika