Tivtska riviera

Tivtska riviera

Val 140

Reportaža Črna gora

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko in Mitja Mitrovič, arhiv

Za navtike je Tivtska riviera zagotovo zanimiva, saj je morje ob njej zaradi dobro zaščitenega Tivtskega zaliva precej mirno in premore 10 manjših pristanišč, med katere štejemo eno marino in kar 45 sidrišč.

Tivtska riviera se razteza ob Tivtskem zalivu, ki je največji zaliv v Boki Kotorski. Na rivieri je kar 17 urejenih plaž, ob obali pa so lepo nanizane majhne vasi, starinske lučice, zalivčki in mesto Tivat. Ob njej počivajo trije, nekoč živahni, danes pa zapuščeni otočki. Na rivieri poleti obratuje precej živahnih gostinskih lokalov, med njimi pa nekaj naravnost odličnih.

TIVTSKI OTOČKI

Ob tivtski obali so trije otočki, ki jih je iz zapisov in pomorskih kart težko raziskovati, saj so jim skozi zgodovino zelo pogosto menjavali imena. Rahla zmeda ob tem velja še danes, saj jih domačini različnih narodnosti in tudi turistični delavci še dandanes vztrajno različno imenujejo.

Otok Sv. Marko ali Školj domačini tako imenujejo šele zadnja leta. Dolga leta, pa tudi na novejših pomorskih kartah, je imenovan Stradioti. To ime so mu nadeli Benečani, saj je bil na njem tabor beneških vojakov grškega porekla (grško stradiotes – vojak).

V času srbske države Nemanjićev je bilo otoku ime Sv. Gavrilo, saj je bil na njem samostan z istim nazivom. Otok je nenaseljen, čeprav je imel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na njem razvpit francoski klub Mediterranee svoje naselje. Po Tivtu danes krožijo govorice, da Rusi na njem načrtujejo zgraditi novo marino.

Otok Gospe od Milosti je majhen otoček, ki meri le 160 m v dolžino in 60 m po širini in je vreden ogleda. Na njegovi južni strani lahko pristajajo tudi večje barke. Na njem sta cerkev in samostan iz 15. stoletja, v katerega so se naprej naselili menihi, ki so hoteli živeti v osami. Te so izpodrinili benediktinci, za njimi pa so se na otok naselili frančiškani.

Miholjska prevlaka ali Prevlaka ali Otok Sv. Arkanđel Mihailo ali Otok cvijeća je širok okoli 200 m in dolg okoli 300 m. Na njem je 1.200 m² velika plaža in tudi nekaj lepih manjših plaž. Od kopnega ga deli le 5 metrov. Na njem je bil nekoč samostan, ki je bil nekaj časa celo sedež Zetske episkopije, danes pa je na njem le še cerkvica Svete Trojice. O njegovi daljni preteklosti pričajo mozaiki iz antičnega obdobja. Na njem je bilo v času Jugoslavije dolga leta letovišče pod upravo JLA. Otok je dandanes zanemarjen in zapuščen, vlada pa z razpisom išče novega skrbnika.

PLAŽE NA TIVTSKI RIVIERI

Če se želite začutiti utrip novodobnega črnogorskega turizma, se malce pomešajte med kopalce na eni izmed številnih in živahnih plaž na Tivtski rivieri. Na plažah vam zagotovo ne bo dolgčas, saj je na njih v sezoni precej gneče, zvečer pa marsikje »beach partiji« in domače fešte.

Najbolj znane plaže na Tivtski rivieri so: Verige, Opatovo, Župa, Seljanovo, Waikiki, Kukoljina, Krasići,Belane in Oblatno. Za znameniti plaži, ki imata hkrati podeljeno tudi modro zastavo, pa veljata Plavi Horizont in Kaladrovo.

Plavi Horizont v zalivčku Pržno se nahaja znotraj zaliva Trašte. Domačini trdijo, da je na plaži zdravilni radioaktivni pesek. Ob plaži so nasadi oljk in borov gozdiček. Plaža je urejena (tuš, stranišče, sončniki, ležalniki …), v bližini pa velik hotel s športnimi in gostinskimi objekti. Do bližnjega naselja Radoviči vozi električni vlakec. Plaža je dolga 350 metrov.

Kaladrovo je 250 m dolga peščena plaža z vso novodobno plažno infrastrukturo.

NASELJA NA RIVIERI

Na obali Tivtske riviere so umeščena naselja Tivat, Lepetane, Opatovo, Donja Lastva, Kalimanj, Župa, Bjelila in Krašići.