Titan boats 290 pilot interceptor

Titan boats 290 pilot interceptor

Val214

»Kanadčan«

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

O kanadskem podjetju Titan Boats še marsikdo ni slišal ničesar. Poznamo pa ga tisti, ki spremljamo trg gumenjakov in posebnih plovil. Gre za podjetje, ki izdeluje posebna plovila za policijo, vojsko, gasilske brigade in reševanje na morju. Osnova vseh modelov je trup, izdelan iz visoko kakovostnega eloksiranega aluminija in z dodatkom neopren hipalona za tubuse. V svoji 20-letni zgodovini so v podjetju izdelali približno 300 posebnih plovil, predvsem za ameriško in kanadsko tržišče. Pri njih lahko najdete štiri različne serije gumenjakov, odprte delovne gumenjake, delovne gumenjake s kabino, reševalne gumenjake in gumenjake za prosti čas. Slednjih je številčno najmanj. Seveda se poraja vprašanje, kako so prišli v Slovenijo. Zastopnik za Slovenijo in Hrvaško je podjetje Vrtinc Navtika, ki je po javnem razpisu dobavilo slovenski pomorski policiji dva enaka čolna za izvrševanje nalog nadzora na morju. Po dolgih pogovorih so se odločili za model pilot 290 interceptor s kabino.

ZUNANJOST
Ob prvem pogledu na čoln je marsikdo potarnal, da ni privlačen, a to niti ni tako pomembno. Čoln je odlično ploven in primeren za delo. Če ga primerjamo z Mercedesom serije G, dobimo popolnoma enako sliko – ni lep, je pa dober. No, nehajmo razpravljati o tem, saj se o okusih ponavadi ne razpravlja.
Vstop na čoln je mogoč s premca ali krme, ker je opremljen s pohodno, protizdrsno površino po celem obodu čolna. Najlažje je v odprti del krme vstopiti po posebnih majhnih stopnicah. Na tem delu se nahajajo poseben vitel s 100 m vrvi za vleko in reševanje, privezni steber ter tri komore za spravilo opreme. Zaradi povečanja prostora so na čolnu pomaknili motorje preko posebne, podaljšane ploščadi za 80 centimetrov nazaj. Motorji so pritrjeni in utrjeni s posebnimi nosilci, zaradi varnosti pa obdani z lokom, da preprečijo morebitne trke z motorji. Na krmi se nahaja še hranilnik za vodo in manjši rezervoar za nafto, ki žene 220-V agregat za elektriko. Prehod iz krme v kabino je lahko zaprt z vodotesnimi vrati z zaščitnim steklom. Kabina je prostorna in svetla, saj ima velike steklene površine. Pogled okoli čolna ni v ničemer oviran. Posadka lahko šteje štiri člane. Vsak ima na razpolago posebno vzmeteni sedež z oprijemalom. Sedeži »schokwave« so opremljeni s hidravliko in vzmetmi, prav tako so nastavljivi po višini. Krmar in sokrmar imata na razpolago tudi drsna vrata za izhod s čolna ali sporazumevanje z drugim plovilom med nadzorom. …

Več si lahko preberete v 214. št. Val navtike.