Tina Mrak in Veronika Macarol z odličnim jadranjem na koncu bronasti, Toni Vodišek osmi

Tina Mrak in Veronika Macarol z odličnim jadranjem na koncu bronasti, Toni Vodišek osmi

ISAF WEYMOUTH

AVTOR Polona Marinček
V Weymouthu se je včeraj z regatami za medalje končal še zadnji dan regate svetovnega pokala v jadranju. V slabem vetru, ki je pihal s hitrostjo do 10 vozlov, so v desetih olimpijskih razredih in razredu kite izpeljali še regate za medalje, v katerih se je po 10 najboljših pomerilo za medalje, denarne nagrade in mesto na finalu svetovnega pokala v jadranju.
V razredu 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol regato za medalje začeli s tretjega mesta. Zaostanki so bili majhni, zato je bilo še vse odprto.
Slovenki sta odlično začeli, večino regate sta jadrali na tretjem mestu, na koncu pa cilj prečkali drugi, takoj za Američankama Anne Haeger in Briano Provancha, kot tretji pa sta v regato za medalje končali Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka. Slovenski predstavnici sta bili nekaj časa celo v igri za končno drugo mesto, saj sta pred včerajšnjim dnem vodilni Novozelandki slabše začeli in se prebijali v ospredje. Tina Mrak in Veronika Macarol sta se na koncu vendarle morali zadovoljiti s tretjim mestom in bronasto medaljo (24 točk) in samo tremi točkami zaostanka za prvim mestom. Zlato medaljo sta osvojili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (21 točk), ki sta v včerajšnji regati za medalje v cilj prijadrali kot četrti, srebro pa sta z istim številom točk osvojili Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie (21 točk), ki sta bili včeraj peti.
Veronika Macarol je po podelitvi medalj povzela dogajanje na regatnem  polju: »Za nama je lep teden jadranja na svetovnem pokalu v Weymouthu.  Današnjo regato za medalje sva končali na 2. mestu in tako obdržali skupno 3.mesto. Na začetku smo čakali, ker ni bilo vetra, kasneje pa je lepo zapihalo. Startali nisva najboljše in sva se z nekaj manevri vseeno uspeli prebiti v ospredje. Prvo bojo sva obračali kot 3., držali to pozicijo skoraj do konca in zadnjo krmo uspeli še prehitet japonsko posadko.«

V razredu kite se je najboljših deset jadralcev pomerilo v dveh polfinalih s po dvema vožnjama. Toni Vodišek je v obeh vožnjah končal na četrtem mestu in se ni uvrstil v finalno vožnjo. Regato svetovnega pokala je končal na osmem mestu. V finalu je zlato medaljo osvojil Španec Florian Trittel, srebro Britanec Oliver Bridge in bron Poljak Blazej Ozog. Toni Vodišek se z novimi izkušnjami vrača iz Weymoutha: »S končnim osmim mestom sem zadovoljen, saj sem tudi drugouvrščenega Britanca včeraj v enem plovu prehitel. Zadovoljen se vračam domov in nadaljujem s trdim delom. Že čez deset dni me čaka evropsko prvenstvo v Turčiji in svetovno prvenstvo v Italiji.«