Time Zero

Time Zero

Val 131

Navigacija

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

Pred časom smo v Valu že podrobneje pisali o navigacijskih inštrumentih in tudi programih. Razvoj na področju računalniške podpore je zelo hiter, zato je prav, da se novosti spremljajo in zanimivosti tudi predstavimo. Prav je, da si podrobneje ogledamo MaxSea novost, ki je bila predstavljena tudi na znanih navtičnih sejmih po Evropi. Govorili bomo o resnično sodobnem in izpopolnjenem navigacijskem programu, ki se imenuje Time Zero.

Gospod Pryszo je začel svojo poklicno kariero kot pomorski arhitekt. Svoje znanje, navdušenje nad jadranjem in poznavanje računalništva je začel združevati leta 1984. Tako je počasi nastajal navigacijski program, ki se je z leti čedalje bolj izpopolnjeval. K napredku so veliko prispevali tudi znani jadralci, ki so programu zaupali in ga uporabljali na tako zahtevnem tekmovanjih kot je Transat. Njihova opažanja in priporočila so veliko pripomogla k današnjemu dovršenemu programu, ki je hkrati tudi prijazen uporabniku.

Ob prihodu tako vrhunskih izdelkov na trg, kot je zgoraj opisani Time Zero, se resnično vprašamo, koliko današnjih navtikov še ostaja zvestih klasični navigaciji s papirnimi kartami, šestili, ravnili in podobno. Na motornih čolnih si takšne plovbe skoraj ne znamo več predstavljati, saj je njihova hitrost tako velika, da bi bilo zelo težko hkrati slediti kartam in upravljati s plovilom. Privrženci jadrnic postajamo vedno bolj zasvojeni s sodobno navigacijsko opremo in programi. Kljub temu, da nas moderni trendi kar vsrkavajo v te novosti, naj vseeno poudarim, da naj na plovilu le najdejo ustrezno mesto tudi stare dobre karte in pripomočki. Ti nas ne bodo pustili na cedilu v primeru okvare inštrumenta ali ob dejstvu, da so se plovilu pojavile težave z elektriko. V preživljanju počitniških uric na morju ne bo nič narobe, če si od časa do časa odpremo kakšno karto, zarišemo načrtovano pot in izmerimo razdaljo načrtovane poti. Moramo se zavedati, da nam te veščine v različnih nepredvidenih in neljubih okoliščinah še kako lahko koristijo.