Tikov mozaik

Tikov mozaik

Val 159

Nova oblika tikove obloge

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Ko sem prejšnji mesec v Istri raziskoval delovanje nove vrste antifoulinga, sem naletel tudi na novost, ki sem jo videl prvič in mi je zelo hitro padla v oči. Gre za novo obliko izvedbe lesene (tikove) palube, ki se že na prvi pogled razlikuje od klasične letvičaste oblike.

Preprosto povedano, gre za oblogo, ki je narejena še najbližje obliki mozaika, to je enako velikih kvadratnih ploščic tikovega lesa, položenih v poljubno obliko, in sicer tako, da je vsaka druga ploščica obrnjena glede na potek letnic drugače od predhodne ploščice. Na ta način se zagotavlja večja stopnja proti drsnosti v vseh smereh.

Ideja je torej na mestu, vendar je ni moč preprosto realizirati samo tako, da bi narezali tikove ploščice in jih začeli lepiti na palubo ali drugo mesto. Če bi delali tako, bi bil končni izdelek vse prej kot lep, estetski in uporaben. Da je paluba oziroma kakšen drug prostor na barki lepo izdelan, je poskrbel izumitelj te tehnologije iz Slovenije, g. Miran Žnidarec.

Do izuma je preprosto prišlo zaradi nenehnega nezadovoljstva z vročo tikovo palubo (vroče so predvsem črne fuge) in pa dejstva, da bo moral na svoji starejši barki postopoma zamenjati obstoječe tikove obloge. Ker se v podjetju veliko ukvarja z lesom, je prišel na idejo o oblikovanju palube v obliki mozaika in po želji z različnimi barvnimi kombinacijami fugirne (tesnilne) mase. Predvsem pa je iskal način, kako bi lahko palubo izdelal (saniral) postopoma, v fazah, brez da bi ob tem moral hiteti ali pa da bi bila barka v tem času neuporabna. Izum je razvijal tudi v smeri, da bi bilo delo lastniku barke čim bolj poenostavljeno, to je samo izdelava šablon in potem le končno lepljenje posameznih delov palubne obloge, kolikor se pač lahko naredi v enem kosu.

Nova oblika palube je opazna takoj in to iz več razlogov: drugačna razporeditev lesa, možnost izdelave različnih kombinacij mozaika z različnimi vzorci in ne nazadnje možnost uporabe tesnilne mase v različnih barvnih odtenkih, od klasičnega črnega pa vse do belega. Še zlasti zadnja, bela barva, je zanimiva, ker se bistveno manj (skoraj nič) ne segreva in je primerna tudi za vroče jadransko sonce. Da je res tako, sem se lahko sam prepričal s primerjavo med dvema vzorcema, enim z belo in drugim s črno tesnilno maso. Že v aprilskem soncu je bila to občutna razlika.

Prednost te obloge se kaže predvsem v veliki elastičnosti v primerjavi s klasičnim lesom, kar pomeni, da se jo lahko namešča tudi na manj ravne palube (kovinska plovila) ali pa tudi v notranjost plovila povsod tam, kjer so zaradi oblike plovila tla izdelana v različnih krivinah. Torej povsod tam, kjer klasičnih letvic ni moč polagati. V bistvu so plošče tikovega mozaika tako gibljive, da se že lahko primerjajo z namenskimi oblogami iz gume in podobnih materialov.