Testirali smo: Nissan X-trail 2.0 dCi Tekna

Testirali smo: Nissan X-trail 2.0 dCi Tekna

Val 235
AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Prepričljiv robustnež

V času, ko je modnost terenske oblike osvojila celoten avtomobilski svet, so nekoliko robustnejša športno uporabna vozila vse bolj redka. Kot da bi se jih ti, ki na njih gradijo poslovno uspešnost današnje avtomobilske industrije, sramovali.

Nissan X-trail se zagotovo nima česa sramovati. Suvereno požira avtocestne kilometre in odločno dviga prah na poteh, daleč stran od asfaltiranega cestnega omrežja. Redkokaj ga zaustavi. Sodi med vozila, za katera praktično ne obstajajo podlage, na katerih bi priznala nemoč. Ni sicer delovni stroj za premagovanje brezpotij, toda tam, kjer se pot vsaj malo riše po terenu z njegovo širino, se zlepa ne ustavi. Nissanov tradicionalni terenec je prepričljivo robusten tudi z nekoliko več motornega hrupa v notranjosti. Zato najbolj »sede« tistim, ki novodobnim vozilom terenske oblike, namenjenim predvsem vožnji po asfaltu, najbolj zamerijo pomehkuženost oziroma svojevrstno avtomobilsko poženščenost.

X-trail seveda združuje vse, zaradi česar so vozila tovrstne oblike postala najbolj priljubljena na trgu. Za volanom se voznik počuti suvereno, ker na promet resnično gleda nekoliko zviška. A ne le privzdignjeno sedenje, večji občutek varnosti zagotavlja tudi robustnost, pravilneje, le rahlo zaznana robatost. Zato ta nikdar ni moteča. Tisti, ki večino časa preživi z vozilom na avtocesti in se mu nenehno mudi, X-trail pač ni avto zanj. Večje uglajenosti bo deležen v vozilih, namenjenih pretežno avtocestni vožnji.

Več si lahko preberete v reviji Val navtika št. 235.