Test premazov proti obrasti

Test premazov proti obrasti

Val 133

Prvo prehodno poročilo

Kot smo že v 131. številki v prispevku o testiranju premazov proti obrasti napovedali sprotno spremljanje dogajanja na testni barki, tokrat predstavljamo prve vmesne rezultate. Nekaj o aktivnosti barke: po splovitvi je bila večidel časa privezana v marini v Verudi pri Pulju. Nekajkrat v tem času si je lastnik omislil krajše izlete ob koncih tedna, vendar nikoli daljše od nekaj korakov od priveza. V tem času smo opravili eno kontrolo, opravili dodatno brušenje površine, ki je bila premazana s Copercoatom, in odstranili školjke s propelerja, ki je bil premazan s premazom Biotard in ga je že nekaj malega uporabe motorja odplaknilo z medeninaste površine. Lastnik pa je tudi že sam odstranil nekaj školjk z dela na premcu, ki je bil premazan z Biotardom.

V začetku septembra je šla barka na nekajtedensko pot in mi smo čistejše morje v okolici Suska uporabili za podrobnejši pregled in prve fotografije. Naslednje fotografiranje bomo izvedli sredi zime, ko bo barka večino časa mirovala ob občasnih sprehodih ob koncih tedna.

Premaz Biotard (Bimex Prom iz Zagreba) se je pokazal kot neustrezen za naše okolje…

Premaza Hempel (Podjetje PORIM d.o.o. iz Lucije) sta se za sedaj oba pokazala kot solidna brez oprimkov…

Premaza International (Podjetje PORIM d.o.o. iz Lucije) sta do sedaj odlično opravila svojo nalogo…

Premaz Iridia (Podjetje BLIK d.o.o. iz Ljubljane) je nalogo opravil brezhibno in za sedaj ni nobenih pripomb…

Premaza Nautix (Podjetje Tramontana iz Ljubljane) sta nas oba izjemno pozitivno presenetila…

Premaz Copercoat (Podjetje CEZIJA iz Ljubljane). Po pravici povedano smo od njega pričakovali več glede na informacije in priporočila…