Test premazov proti obrasti

Test premazov proti obrasti

Val 142

Končno poročilo

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Čeprav smo obljubili končno poročilo o testiranju premazov proti obrasti že v pomladanskih mesecih, smo se odločili naš test malo podaljšati v poletje in preveriti tudi časovno dinamiko delovanja premazov in ugotoviti, kateri premaz bi bil primeren za aplikacijski interval dve leti in privarčeval lastniku nekaj sredstev vzdrževanja.

Nekaj o aktivnosti barke: po splovitvi je bila večji del časa privezana v marini Veruda pri Pulju. Nekajkrat v tem času si je lastnik omislil krajše izlete ob koncih tedna, vendar nikoli daljše od nekaj korakov od priveza. V tem času smo opravili eno kontrolo, opravili dodatno brušenje površine, ki je bila premazana s Copercoatom in odstranili školjke s propelerja, ki je bil premazan s premazom Biotard in ga je že nekaj malega uporabe motorja odplaknilo z medeninaste površine. Lastnik pa je tudi že sam odstranil nekaj školjk z dela na premcu, ki je bil premazan z Biotardom.

V začetku septembra je šla barka na nekajtedensko pot, potem je večji del jeseni mirovala in bila kmalu po novem letu premeščena na otok Krk in je do poletja večji del mirovala, z izjemo nekaj krajših »sprehodov po okolici«. Ker pa tudi v Valu varčujemo, smo se po hitrem ogledu podvozja odločili, da jadrnice ne bomo dvignili, ampak bomo končne ugotovitve dokumentirali pod vodo in jo potem ročno očistili, da bo lahko zdržala do naslednje pomladi. Po daljšem mirovanju smo jo samo odpeljali na daljšo pot proti srednjemu Jadranu in dopustili, da se je med plovbo (hitrost med 3 in 5 vozlov) podvodni del sam očistil do neke mere.

Če bi želeli dobiti popolno objektivno sliko in matematično točno določen vrstni red uspešnih premazov, bi verjetno morali uporabiti še dodatne raziskovalne prijeme in še bolj razdelano metodologijo preizkušanja. Vendar je že naš skromen pristop pokazal primerjalne in dokaj objektivne rezultate, na podlagi katerih lahko ocenjujemo kakovost posameznih premazov. Pri naši oceni nismo upoštevali nobenih marketinških potez dobaviteljev, ampak zgolj gola dejstva skoraj dveletnega preizkusa (dve poletni sezoni). Kot smo že v gornjem besedilu omenili, lahko kot primerne premaze tudi za dvoletno obdobje priporočimo premaze znamk Iridia, Nautix in International, za plovila, ki pretežno mirujejo (večina lastniških plovil, ki niso v čarterju) pa predvsem Nautix, čeprav se tudi trup, premazan s premazom Iridia in International, hitro očisti že z majhno hitrostjo plovbe.

V tujini je mogoče dobiti tudi posebne premaze za topla morja, ki so narejeni na bazi epoksidnih smol, čistega bakra in biocidnih substanc z dolgim delovanjem. Na podlagi tujih testov zdržijo ti premazi tudi do 3 ali 4 leta, vendar je njihova cena dokaj visoka in ne odtehta prihrankov zaradi manjšega števila dvigov plovila. Dejstvo pa je, da je industrija premazov proti obrasti pred velikimi izzivi, saj se vsaj v Evropski uniji bližajo večje spremembe zakonodaje, med drugim tudi popolna prepoved vseh premazov na bazi bakra. Zaradi tega tečejo mrzlične raziskave v več smereh, v glavnem pa v smeri premazov z dodatki teflona in v smeri s keramičnimi premazi. Vzporedno pa potekajo tudi preizkusi in iskanje možnosti uporabe posebnih električnih načinov. Enega takšnega smo dobili v preizkus tudi mi in kaj več o njem bomo poročali naslednjo pomlad. Do takrat pa velja, da so barve še najbolj zanesljive za preprečevanje obrasta. Iščemo pa dobre rešitve tudi za redke lastnike aluminijastih plovil, ki zahtevajo posebne premaze brez dodatka kovin, ki bi ustvarile neželene električne potenciale, strah in trepet aluminijastih trupov.

Pa še en nasvet: vzporedno smo na nekaj jadrnicah preizkušali nekaj komercialnih ponudb posebnih premazov za propelerje, ki pa so se vsi pokazali kot neučinkoviti za plovila v pretežnem mirovanju. Edini premaz – če temu lahko tako rečemo – ki je bil dolgo učinkovit, je običajni svinjski loj, ki so ga naši predniki uporabljali za podmazovanje različnih naprav in orodij. Domačini na morju pa ga, poleg za zmanjševanje trenja, uporabljajo tudi za propelerje. Prednost tega »premaza« je tudi v tem, da z lojem lahko namažete propeler tudi v vodi.