Test: Hyundai Kona electric

Test: Hyundai Kona electric

Val 241
AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Konina električna dimenzija

Električna Kona spreminja pogled na mobilnost. Na slovenske ceste prinaša izkušnjo vožnje z električnim avtomobilom, ki jo je doslej bilo možno izkusiti le z občutno dražjimi avtomobili.

S kapaciteto 64 kWh vodno hlajenega baterijskega sklopa zmore v vsakdanjem prometu električna Kona poleti približno 400 km vožnje. Pri tem je uporabniška izkušnja večinoma boljša kot z avtomobilom na fosilna goriva. Vožnja na elektriko je namreč izjemno uglajena. Posebno dimenzijo udobja v vožnji daje enostopenjski prenos, ki mu po uglajenosti ne zmore biti kos niti najbolj sofisticiran samodejni menjalnik. Hipna sprožitev velike zaloge navora pa avtomobil ob speljevanju dobesedno izstreli.

Za družinsko rabo bi lahko bila nosilnost avtomobila in prostornost prtljažnika nekoliko večja, toda v primerjavi z SUVji primerljive velikosti električna Kona v ničemer ne zaostaja. Natančnost vodenja, odzivnost podvozja, nizka lega težišča (baterije v dnu vozila), tristopenjska rekuperacija in še marsikaj pa ob vožnji z električno Kono zagotavljajo vozniku doslej nedoživeto izkušnjo, z izjemno lego v zavojih….

Več o testu si lahko preberete v julijski reviji Val navtika.