Tesnilna masa za pod vodo

Tesnilna masa za pod vodo

Val 150
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Obisk kakšnega specializiranega sejma na navtično tematiko (gre predvsem za sejem o vzdrževanju plovil »Boatfit« v Bremnu) vedno prinese kakšno novost oziroma zanimivo informacijo.

Tokrat vam predstavljam novost, ki je bodo veseli vsi tisti, ki z barko radi kam nasedejo ali poškodujejo trup. Nekateri bodo rekli, kaj pa ta spet straši. Ob sodobni navigaciji se to več ne dogaja. Žal so izkušnje, tudi moje, povsem drugačne. Iz lastne prakse vsem, da sem največkrat podrsal dno tam, kjer sem bil flegmatik, kakor na domačem dvorišču. Tako se je zgodilo tudi lani, ko sem, namesto da bi opazoval in skrbel za varno razdaljo od označenih čeri, rajši pasel zijala in iskal idealno lokacijo za sidranje. In potem je zaropotalo. Ko sem potem pogledal podvozje, res ni bilo nič hudega (beton je bolj trden od skal), vendar pa so bile praske do betona in ta je bil nezaščiten pred morsko vodo. Takrat sem si zaželel, da bi imel maso, s katero bi že pod vodo lahko namazal poškodovani del in lahko brezskrbno nadaljeval dopust. Tako pa sem moral barko dvigniti in odšlo je nekaj dni zasluženega dopusta.

Zato je bilo moje navdušenje ob odkritju na sejmu v Bremnu toliko večje. Bil pa sem toliko previden, da sam sebi nisem zaupal, dokler te stvari ne preizkusim v praksi. Obljube so lahko namreč zavajajoče. Še največ težav sem imel s tem, kako priti do izdelovalca oziroma prodajalca v Sloveniji. Po daljšem iskanju in odkritju, da se to pri nas dobi pod drugim imenom, je šlo vse lažje.

Gre za izdelek pod imenom SEAL & BOND MS 50, ki ga pri nas trži podjetje Novo-Tech iz Maribora. Da se ta izdelek do sedaj ni našel na navtičnih policah, je razlog v tem, da je njihov trg samo industrija in obrtniki, v maloprodaji pa tega ni moč kupiti.

Po tem odkritju je bilo delo lažje. V podjetju Novo-Tech so bili tako prijazni, da so za namen preizkusa poslali eno kartušo tesnilne mase in potrudil sem se, da sem test zelo hitro opravil. Ker je bilo morje v aprilskih dneh še manj prijetno za kopanje, sem tesnilno maso preizkusil v stari posodi za beljenje, katero sem napolnil s svežo vodo. Zaradi omejenega prostora s kartušo nisem šel pod vodo, sem pa tesnilno maso dal na lopatico in jo nanesel na kos aluminija in z njo pokril luknjo. Občutek sem imel, da se tesnilna masa dobro oprime kovine, čeprav sem jo prej dal na lopatico, dal v vodo in pod vodo z njo namazal vzorec. Vse to sem pustil v vodi najprej nekaj ur in po preverjanju ugotovil, da je tesnilna masa še lepljiva. Pustil sem še pol dneva in ko sem vzorec vzel iz vode, sem bil resnično pozitivno presenečen. Masa je bila popolnoma trda in se je odlično držala podloge, tako da sem moral uporabiti nož.

Sklepna ugotovitev je, da je tesnilna masa BOND MS 50 odlična za aplikacijo ne samo na mokrih površinah, ampak tudi celo pod vodo. Vsaj za sebe sem prepričan, da na moji barki nikoli ne bo manjkala sveža kartuša te tesnilne mase. Nikoli se ne ve, mogoče pa spet kdaj nasedem.