Termični čistilec na plovilu

Termični čistilec na plovilu

Val210
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec in arhiv Optimala d. o. o.

Plovila postanejo v poletnem času za krajši čas naš drugi dom. Pa v naših plovilih poskrbimo za zadostno čistočo? Ali sploh lahko dosežemo čistočo kot v lastnem domu? Za odgovore in nazorna dejanja smo za pomoč povprašali strokovnjake. Ti so nam na plovilu prikazali, kaj vse se lahko očistiti s termičnim čistilcem. Za testno plovilu smo izbrali ne ravno novo jadrnico v službi čarterja, torej jadrnico v dokaj zahtevnem delovnem okolju.

Preden smo začeli preizkus, smo pregledali kritične dele na plovilu, notranjost in zunanjost plovila. Preverili smo, kaj se lahko očisti in kaj ne oz. kaj je že dotrajano, obrabljeno, poškodovano. Seveda termični čistilci niso »čarovniki« in iz stare kuhinje ne naredijo nove, so pa to naprave, s katerimi dosežemo višjo raven čistoče. Termično čiščenje je v primerjavi s klasičnimi postopki čiščenja enostavnejše, temeljitejše in bolj higienično.

 Termično čiščenje in razkuževanje
 »Kaj sploh je termično čiščenje?« je bilo moje prvo vprašanje. V čem je drugačno od čiščenja s paro, ki ga poznam iz italijanskih televizijskih reklam izpred nekaj desetletij? Strokovnjaki so mi s kratkim pojasnilom zagotovili, da so sodobni stroji drugačni kot tisti v preteklosti. Poglavitna izboljšava je v tem, da dosežejo višjo temperaturo pare, t. i. nasičeno paro. Na ta način je brisanje za strojem načelno nepotrebno. Termično čiščenje je neškodljivo za okolje in uporabnika, saj pri tem čiščenju ne uporabljamo kemičnih čistilnih sredstev. Z uporabo pare se odstrani s površine umazanijo, pri tem pa se porabi zelo malo vode, kar je primerno za plovila. Vroča para med samim čiščenjem uniči večino bakterij in gliv, zato očiščene površine niso le »lepše za oko«, temveč so tudi bolj higienične. S tem dvignemo raven čistoče.

Čiščenje hitreje in temeljiteje
Vse ravne površine so seveda »lahek plen« za termični čistilec, a se prava vrednost le‑tega pokaže pri t. i. problematičnih točkah, kot so kuhinja, toaletni prostor, fuge, težko dostopni deli, maščobe, trdovratni madeži. Brez dodatnih čistil, samo z vročo paro uspešno odstranimo večino umazanij. Pri čiščenju težavnejših delov ali zelo umazane površine si lahko pomagamo z majhnimi količinami čistilnega sredstva. Čiščenje v primerjavi s klasičnimi metodami poteka veliko hitreje in učinkoviteje ter brez neprijetnih vonjav.

Kaj lahko očistimo na plovilu?
Na testnem plovilu smo želeli odstraniti nekaj trdovratnih madežev v kopalnici in kuhinji, očistiti oblazinjeno površino iz umetnega usnja, stropno dekoracijo, šipe in lesene površine. Zunaj plovila smo preizkusili čiščenje palube, kokpita in tika. Na plovilu lahko očistimo prav vse površine, razen rje in obarvanega silikonskega kita (za čiščenje teh je potrebna fizična obdelava z bakreno ščetko oz. kemično čiščenje). Za vse ostale površine čistila niso potrebna, čas čiščenja je bistveno krajši. Pred vsakim čiščenjem je treba s sesalnikom najprej odstraniti delce in umazanijo, kot so drobtine, lasje. Potem lahko nadaljujemo s termičnim čiščenjem – potrebovali bomo samo še čiste brisače za pobiranje umazanije.

Več si lahko preberete v 210. št. revije Val navtika.