Tekmovati in jadrati, kakor veterani

Tekmovati in jadrati, kakor veterani

Val 165
AVTOR Robert Rodman
FOTO Robert Rodman

Velika mera izkušenj, visoka stopnja profesionalizma in predvsem pravi način dela so osnove, ki ločijo veliko večino jadralnih tekmovalcev – veteranov od preostale populacije, ki se ukvarja s tem športom. Poizkušali bomo ovrednotiti in razjasniti način dela jadralcev, ki tekmujejo dvajset let ali pa še več. Vsekakor je to lahko poučna zgodba za vse, ki se šele podajate v jadralne vode.

Res je! V Sloveniji premoremo le nekaj vrhunskih klubov, ki se uspešno ukvarjajo z začetnim jadralnim šolanjem pri nas, posebej pa s šolanjem otrok. In vedno znova se mi usta razlezejo v nasmeh, ko v teh klubih na obali opazujem razposajene in živahne otroke, kako na vozičkih prepeljujejo svoje optimiste in jih dajejo v vodo. Ali pa, kako se utrujeni in premočeni vračajo z jadralnega treninga ob spremstvu trenerja seveda. Otroci se najprej skozi igro, pozneje pa s trdim in pravilnim delom klubskih strokovnjakov dokopljejo do jadralnega znanja. Nekateri dosežejo boljše ali celo vrhunske rezultate, drugi malo manj. Pa saj je na koncu vseeno. Pomembnejše je, da imajo otroci z jadranjem obilo veselja in da svojo odvečno energijo pozitivno usmerjajo v šport, ki ga imajo radi. Otroci seveda rastejo in z njimi prav tako jadralno znanje in ambicije. Optimisti so že zdavnaj premajhni in tisti, ki želijo, zamenjajo manjše jadralne razrede za večje, lahko celo za tiste olimpijske. In kaj se zgodi? Kar naenkrat imamo pred seboj najstnika ali najstnico, ki je na morju izkusil že skoraj čisto vse, je v odlični fizični kondiciji, njegovi štarti na regatah so odlični, manevri, ki jih med jadranjem izvaja, pa kakor iz knjige. Takšen tekmovalec seveda napreduje, vendar pa s tem napreduje tudi nivo in zahtevnost tekmovanja samega. Regate se organizirajo po vsej Evropi in ne samo v domačih jadralnih vodah. Na tej točki tekmovalec spozna, da za uspešno jadranje nista dovolj le talent jadralca in pozitivno opravljeno minulo delo (na kopnem in na morju).

Jadralci na regatah spoznajo preostale tekmovalce, ki jadrajo v istem razredu kakor oni sami. Presenečeni pa so nad dejstvom, da so jadralci, ki na regatah dosegajo vrhunske uvrstitve med prvih pet, nekoliko starejši od njih samih. V čem je torej razlika med tekmovalci? V prvi meri so za to krive izkušnje, dosežene z jadranjem, in pa dejstvo, da so »starejši« tekmovalci že dosegli zadovoljivi nivo zrelosti in psihične stabilnosti. Seveda bodo prej ali slej tudi naši tekmovalci ob pravilni odločenosti, pridobljenih izkušnjah in trdem delu dosegli želeno stopnjo. Le nekaj časa mora še preteči.