Tek dek palubna obloga

Tek dek palubna obloga

Val 167
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Obljuba dela dolg in tako tokrat predstavljamo palubno oblogo Tekdek, ki je na slovenski trg zakorakala lansko leto. Podoben izdelek tudi pri nas že poznamo, zato bo seveda zanimivo ugotoviti, kakšne so njegove lastnosti in v čem se razlikujeta. Prav na kratko pa tudi izpostaviti, zakaj umetna masa namesto pravega tika.

Tekdek“sodi med novejše umetne palubne obloge, ki po svojem videzu zelo spominjajo na klasično tikovo oblogo. Komercialnih imen je veliko, vsa pa v svojih nazivih na različne načine vključujejo ime tikovine (tek, teak, tik,…..) in tako poudarjajo vizualno podobnost. V Valu smo nekoč že zapisali, da je vsak prispevek k zmanjšanju uničevanja tropskega gozda, predvsem velikih gozdov tikovine v Burmi, dobrodošel. Bo pa tudi nujen, kajti v EU se že pripravljajo še strožji ukrepi, ki bodo uvoz tikovega lesa še bolj omejili. Tekdek je med tekmeci v ponudbi morda šel v zadnjih letih ajdlje in je v izdelavo uvedel vrsto novosti, kpo čemer je prepoznaven. v primerjavi s konkurenco pomenijo korak prednosti predvsem v pogledu kvalitete.

Prednosti umetne palubne obloge „Tekdek“ v primerjavi s klasično tikovo oblogo lahko povzamemo v naslednjem:

Nižja teža palube

Sodobna plovila so vse lažja, kar je zahteva trga, saj so zato tudi hitrejša ali pa za premikanje porabijo manj energije. Pri jadrnicaj večja teža pomeni drugačno razmerje med izpodrivom in balastom, predvsem pa povečanje slednjega. Umetne obloge so v tem pogledu lažje in sprejemljivejše, čeprav je potrebno priznati, da sodoben način polaganja tikovine samo z nekaj mlimetri lesa pomeni prilagajanje zahtevam in dokaj enakovredno izvedbo.

Veliko boljši oprijem tako v suhem kot mokrem stanju

Uporabniki plovil bi po eni strani radi imeli `nežno` in za telo prijetno palubo, po drugi strani pa čim boljši oprijem, da nam noga ne bi zdrsnila v nobenih pogojih. Iz lastnih izkušenj vemo, da idealne rešitve ni in da gre le za kompromis, kjer je enkrat podarjena ena drugič pa druga lastnost.

Zdi se, da je Tekdek kar dober kompromis. Čeprav nudi zelo dober oprijem, je prav prijeten za golo kožo, zato tudi ležanje in posedanje nista problematična oziroma neprijetna. Če uporabljate jadralno obutev, je zanesljivost oprijema visoka, tudi v slabših oziroma bolj kočljivih pogojih. 

Velike možnosti oblikovanja

Dokaj elastičen material dopušča veliko več možnosti za kreativno oblikovanje in estetiko. Krivine in zaobljeni deli niso nobena ovira, prav tako ne neravna paluba (na kovinskih barkah na primer). Zaradi preprostosti obdelave je uporaben zlast tam, kjer ima paluba veliko različnih ovir, utorov,…. Če ima mojster tudi kaj umetniškega duha, lahko s to oblogo ustvari prav zanimive kreacije. 

Hitra izdelava od jemanja mer do končne montaže

Od jemanja mer do montaže sicer ne bomo prišli v enem dnevu, vendar je namestitev velikohitrejša kot klasično polaganje tikovine. Najprej nam bo nekaj ur vzelo jemanje mer. Če gre samo za nekaj kosov, potem izdelamo samo šablone, če pa gre za prekrivanje cele palube večje barke, bo potreben površinski zajem mer, s katero mojstri delo opravijo hitro in natančno. Za tem sledi delo v delavnici, kjer se posamezni kosi obloge sestavijo in oblikujejo in izdelajo do temere, da so primerni za polaganje na palubo.  Tudi lepljenje gre dokaj hitro. Treba je samo zarisati mesta, na katera bomo lepili oblogo in pričeti s postopkom. Če bomo uporabili enokomponentne lepilne mase, bo paluba pohodna čez kakšen dan, če pa se uporabi dvokomponentna posebna lepila, bo pohodna takoj.