Teden italijanske kulinarike v svetu: 23.-29. november 2020

Teden italijanske kulinarike v svetu: 23.-29. november 2020

Teden italijanske kulinarike v svetu se že peto leto zapored vrača v Ljubljano. Dogodek,ki poudarja kulinarično tradicijo, eno izmed odličnosti znamke Made in Italy, je simbol italijanske identitete in kulture.Njegov namen je promocija italijanskega pristopa k prehrani, kulinarično izobraževanje in pravilno informiranje potrošnikov.

Pod okriljem italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje in zahvaljujoč predstavništvom italijanske agencije za gospodarsko promocijo v tujini Italian Trade Agency(ITA) ter Italijanskim inštitutom za kulturo, se Teden, preko številnih dogodkov,ki se sočasno odvijajo po vsem svetu, osredotočena eno gastronomsko dediščino ter na vrednotenje izdelkov iz različnih krajev v Italiji, ki sta resnično kulturno bogastvo.Ob dvestoletnici rojstva Pellegrina Artusija, očeta italijanske domače kuhinje, se letošnji Teden italijanske kulinarike osredotoča na pomemben odnos, ki povezuje italijansko gastronomsko dediščino z njenimi ozemlji porekla, pri čemer je glavno vodilo “Znanje in okusi italijanskih dežel 200 let po rojstvu PellegrinaArtusija “.Italijanska kulinarika ima namreč dolgo tradicijo in je podvržena nenehnim inovacijam, tesno je povezana z bogastvom ozemlja in strastjo, ki se je razvila okoli kakovosti posameznih sestavin. Tako so nastali recepti, ki so v svetu postali sinonim odličnosti in kakovostne prehrane.

“Pomembno sporočilo, ki ga želi dogodek poudariti v tem posebnem letu po vsem svetu, je vrednota prehranjevanja v kontekstu pandemije, ki jo doživljamo” poudarja veleposlanik Italije v Ljubljani Nj. Eksc. Carlo Campanile.“Mediteranska dieta,s svojimi naravnimi sestavinami, lahko tudi prispeva h krepitvi imunskega sistema.”Italijanski model prehrane,nadaljuje veleposlanik Campanile, ki temelji prav na mediteranski dieti in je od leta 2010 nematerialna dediščina Unesca, jo preučujejo in občudujejo povsem svetu. Cenjen ni le zaradi izjemne kakovosti in raznolikosti številnih tipičnih izdelkov “Made in Italy”, temveč tudi zaradi koristnih učinkov, ki jih ima na zdravje. Italija je druga na svetu po splošnem zdravstvenem indeksu in tretja po dolgoživosti in nizkem indeksu debelosti na območju držav OECD.

Mediteranski način prehranjevanja že vrsto let predstavlja zdrav življenjski slog in je model uravnotežene prehrane, kar gre pripisati tudi oznakam na tipičnih italijanskih izdelkih in vse večjemu številu proizvajalcev certificiranih ekoloških živil.

Letos bo v Ljubljani Teden italijanske kulinarike potekal virtualno v 4. tednu novembra. Začel se bo z gostovanjem rimskega kuharskega mojstra Fabrizija D’Alessandraiz italijanskega kuharskega združenja AIC-Associazione Italiana Chefv oddaji Dobro Jutro, v petek, 20. novembra na RTV Slovenija 1. Sledile bodo virtualne kuharske delavnice (masterclass) mojstra D’Alessandra, namenjene študentom Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana -BIC, ki usposablja bodoče kuharske mojstre in strokovnjake za prehrano. Študentje bodo lahko na daljavo pripravljali jedi, na osnovi svežih testenin, mesa, rib in sladic, značilnih za različne italijanske regije.

S sodelovanjem med veleposlaništvi in konzulati Italije v svetu, Italijanskimi inštituti za kulturo, Agencijo ITA, akademijami in kuharskimi šolami, trgovskimi združenji, italijanskimi restavracijami in priznanimi kuharji želi italijanska vlada promovirati italijansko kmetijsko-živilsko industrijo, posebno pozornost namenja pojavu zlorabe označevanja izdelkov z italijanskim poimenovanjem “Italian Sounding”, tako s poučevanjem končnega potrošnika, kot tudi z usposabljanjem bodočih mednarodnih kuharjev.

V sklopu dogodkov v Sloveniji bodo na spletu objavljeni videoposnetki priznane italijanske kuharske akademije Italian Chef Academy, ki bodo ponazorili pripravo inovativnih receptov z uporabo pristnih italijanskih sestavin. Rimska akademija, ki jo vodi Giuliano Alessandrini, se že vrsto let ukvarja s strokovnim usposabljanjem in specializacijo italijanskih in mednarodnih študentov gostinstva in visoke kulinarike.

Projekt Tedna italijanske kulinarike v svetu se je začel leta 2016 in ga vsako leto zaznamuje preko 1000 dogodkov na petih celinah. Priložnosti za pridobivanje znanj, zanimivih usposabljan jin razprav-s posebnim poudarkom na certificiranih kakovostnih izdelkih -so del načrta za promocijo in zaščito kmetijsko-živilskih izdelkov Made in Italy v tujini, ki se izvajajo v sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter Ministrstvo za kmetijsko, prehransko in gozdarsko politiko, v sinergiji z Ministrstvom za gospodarski razvoj in Ministrstvom za šolstvo.