Team Nika na vrhu razreda RC44!

Team Nika na vrhu razreda RC44!

Val202
AVTOR Mitja Margon
FOTO Martinez Studio

Čeprav se je letni cikel komaj prevesil v drugo polovico, se je na trenutni vrh skupne uvrstitve povzpela ekipa Nika. To je za nas izvrsten rezultat, za katerega bomo do konca sezone še veliko delali. Poletje na Švedskem je omogočalo idealne pogoje, ki jih je posadka sinje modre jadrnice Brononosec ponovno kar se da dobro izkoristila in dokazala, da ji skandinavski pogoji omogočajo vrhunske rezultate.

Čeprav smo v Marstrandu bili že peto leto zapored, se je tokrat vreme za čas regate dobro izkazalo – človek bi si skoraj zaželel ponovnega snidenja s tem švedskim jadralskim središčem. To zaživi še posebej v poletnih mesecih oz. v edinem pravem poletnem mesecu, ko trume gostov (turistov), predvsem iz Švedske in Norveške, na malem otočku, ki se ga po njegovi obalni poti prehodi v dobri uri, preživljajo prosti čas, se nastavljajo soncu in obiskujejo trgovine ter restavracije. Predvsem pa počnejo še nekaj – jadrajo. Veliko jih pride sem z jadrnicami. Jadrajo v vsakem vremenu in v različnih kombinacijah (prijateljsko, družinsko, sami … ).

Po obali je sicer odmevalo tudi nekaj italijanskih in francoskih besed, v glavnem pa so bili tam jadralsko oz. športno oblečeni »domačini«. Slednji so se zanimali tudi za dogajanje na in ob plavajočem pomolu, kjer so bili privezani naviti jadralni dirkalniki razreda RC44. Celo na morju se je dnevno zbralo po nekaj jadrnic, ki so sledile dogajanju, nekateri pa se niso prav veliko zmenili za floto regatnih bolidov in so se brezskrbno peljali skozi regatno polje ter včasih povzročili kakšen dvig glasu z jadrnic, ki so se pač znašle na njihovi »ruti«.

Tokrat se je na krovu Nike zaradi neodložljivih obveznosti našega taktika Deana Barkerja, povezanih z novo America’s Cup ekipo Team Japan, pojavil nov taktik.  …

Več si lahko preberete v 202. št. revije Val navtika.