Tartini v Ljubljani

Tartini v Ljubljani

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, ki skrbi za dediščino v Piranu rojenega violinista, skladatelja in glasbenega pedagoga Giuseppeja Tartinija, in ima v Tartinijevi rojstni hiši muzejsko stalno zbirko – Spominsko sobo Giuseppeja Tartinija, je  pripravil potujočo razstavo Tartini 1692-1770.

Decembra 2015 je gostovala v Pomorskem in zgodovinskem muzeju v Guvernerjevi palači na Reki, nato v Pokrajinskem muzeju v Kopru,  

od 26. aprila do 3. maja 2016 pa bo, na povabilo 44. mednarodne konference ESTA – Evropsko združenje pedagogov godalnih instrumentov in Mestne občine Ljubljana, na ogled v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani.

Na odprtju ob 18. uri bo nastopil Godalni ansambel učencev Glasbenega ateljeja Tartini, dirigent Vlado Repše in Gledališče Kamišibaj, Igor Cvetko.

Razstava, v štirih jezikih in z avdio vodičem, predstavlja Tartinijevo življenjsko pot, njegovo delovanje na različnih področjih, ponuja 3D predstavitev Tartinijeve violine in posmrtne maske, animacijo ilustracije Vragov trilček, video kolaž posnetkov koncertov s Tartinijevo violino in seveda Tartinijevo glasbo zaigrano na Tartinijevo violino, film Vražji Tartini, ki je nastal v režiji T. Štiglica in produkciji RTV SLO. Med eksponati so dragoceni Tartinijevi rokopisi, njegove raziskave na področju glasbene teorije, Tartinijeva pisma sorodnikom v Piranu in tudi prepis slavnega pisma njegovi učenki Maddaleni Lauri Lombardini, certifikat Tartinijeve violine iz Cremone iz leta 1937 ipd.

Razstava je nastala v sodelovanju s številnimi ustanovami in s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Občine Piran, Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran in Samoupravne narodnostne skupnosti Italijanov Piran, Glasbenega ateljeja Tartini iz Ljubljane, RTV SLO, Tartini Festivalom ter številnimi podporniki, sponzorji in donatorji.