Taktikova pomagala

Taktikova pomagala

Val 148
AVTOR Robert Rodman
FOTO Robert Rodman

V prejšnjem članku sem zapisal nekaj osnovnih stvari o delu taktika na jadrnici. V tokratnem članku pa si natančneje poglejmo, kako in kakšne inštrumente s pridom taktik uporablja na jadrnici.

V osnovi taktik na jadrnici uporablja štiri ali pet različnih inštrumentov, ki so danes po možnosti že med seboj tudi računalniško podprti. Pa vendar so tu, kljub podpori moderne dobe, še najprej vedno klasična regatna navodila, katera je potrebno dobro in natančno preučiti. Za nas so bistvene stvari oblika regatnega polja, kako bomo oznake objadrali v smeri urinega kazalca ali nasprotno, ali bo štart regate v veter, ali bo potrebno štartati z vetrom v krmo in še kopico drugih, za potek regate pomembnih stvari bo potrebno izpisati. Z navodili ter posebnostmi regate moramo seznaniti vso posadko. Lahko se nam namreč zgodi, da tekmujemo z jadrnico, ki je popolnoma zgrešila svoj cilj, pa se tega na palubi sploh ne zavedajo. In če nismo dovolj pozorni, se lahko tudi sami ujamemo v past. Vedeti namreč moramo, da so na regatah vedno zmagovale ekipe, katerim so bila regatna navodila popolnoma jasna. Več oči več vidi, še največkrat pa pozneje, ko se neki oznaki hitro približujemo in sploh ni več časa, da bi po regatnih navodilih iskali, ali je to sploh prava boja in s katere strani jo moramo objadrati. V osnovi naj velja, da morajo biti te stvari razjasnjene ne samo taktiku in krmarju, ampak vsej posadki, preden sploh vsi skupaj stopimo na jadrnico.

Naslednji pripomoček taktika je vsekakor navtična karta območja, kjer regata poteka v primernem merilu. Zraven so potrebne ustrezne tablice plim in osek. Na ta način bomo lahko na karti označili, kje so postavljene oznake, obenem pa se bomo lahko izogibali neugodnim vodnim tokovom, tiste, za nas pozitivne pa s pridom izkoristili. Danes se namesto navtičnih kart s pridom uporabljajo dobri in hitri računalniki. Na voljo imamo lahko kopico ustreznih podatkov, ki jih vsekakor ne bi smeli zapostavljati. Zelo natančno se da na ta način izračunati vse hitrosti, ki nas zanimajo, vse kote, ki jih jadrnica trenutno dosega, natančno vemo, kje jadramo in na katerem mestu smo. Toliko podatkov bi neizkušenega jadralca zmedlo. Dober taktik pa ima na podlagi teh podatkov strategijo jadranja v grobem že izdelano.

Kakor si inženirja ne moremo predstavljati brez računalnika, tako si ne moremo predstavljati taktika brez ročnega kompasa. Med taktiki so najbolj priljubljeni klasični ročni kompasi, po obliki podobni ploščku za hokej na ledu (suunto). Ročni kompas ima okroglo obliko, debel je okoli tri centimetre in naokoli obložen z mehko gumo proti udarcem. Ima tudi ustrezno vrvico, da ga lažje nosimo okoli vratu in ga imamo pri sebi vedno na voljo. V zadnjih letih je tudi po tem področju posegla elektronika in na voljo je že kar nekaj elektronskih ročnih kompasov. Jaz se bom posvetil uporabi bolj klasičnega načina uporabe ročnega kompasa, saj v osnovi delo z obema poteka zelo podobno. Taktik uporablja ročni kompas predvsem za lažje ugotavljanje položaja lastne jadrnice. Zelo natančno lahko ugotovi, ali proti neki drugi jadrnici pridobivamo, ali izgubljamo, smo hitrejši ali počasnejši in predvsem, zakaj.