Taktik

Taktik

Val 147

Tehnike jadranja

AVTOR Robert Rodman
FOTO arhiv Val

Kaj beseda »taktik na jadrnici« sploh pomeni, kdo je to, kaj počne in kakšna je njegova vloga na jadrnici? Katere inštrumente uporablja in čemu so namenjeni, si preberite v tokratnem sestavku.

Jadralci zelo radi krmarimo in jadramo s svojimi jadrnicami. Vendar pa je zelo malo krmarjev in še manj jadralcev, ki bi bili voljni sprejeti vlogo taktika na jadrnici. Dober krmar na jadrnici vsekakor zbuja pozornost, vendar pa navadno na večini jadrnic fizično ne opravlja takšnega dela, kakor drugi jadralci v posadki. Ker sedi ali stoji v precej zaščitenem delu barke, je redkokdaj moker, obenem pa ima zelo dober pregled nad jadrnico, njenim nagibanjem, vetrom in valovi. Največkrat prav krmarji poberejo vso slavo zmagovalnih jadrnic ob doseganju vrhunskih rezultatov.

Vloga taktika na jadrnici je povsem drugačna. Taktik na jadrnici je namreč oseba, ki je podvržena pritisku skozi celotno dogajanje na regatnem polju. Taktik namreč na osnovi matematike, fizike in meteorologije ter na podlagi velikih izkušenj določa, na katero stran regatnega polja bomo zajadrali. Lahko imamo hitro jadrnico, z najboljšo posadko, vendar pa na regati ne moremo postaviti dobrega rezultata, če ne jadramo po »boljši – favorizirani« strani regatnega polja.

Hitra zmagovalna jadrnica ob odličnem štartu in taktično pravilni vožnji vsekakor prinaša uspeh vsej posadki jadrnice, tudi taktiku. Zelo lahko je namreč zmagovati na regatah z večjo, udobnejšo in hitrejšo jadrnico, kakor so druge v floti. Vendar pa je dandanes vedno več primerljivih jadrnic, ki dosegajo zelo podobne hitrosti, če pa ne, so pa razvrščene v različne razrede po formulah, kjer največji dobivajo časovne pribitke, manjši pa odbitke. Tako se lahko zgodi, da manjša jadrnica prav zaradi pravilne strategije jadranja užene še tako večji in dražji dirkalnik. V razredih monotipnih jadrnic (jadrnice so enake) pa vsekakor igra vloga pravilne strategije in taktika jadranja najpomembnejšo vlogo. Načeloma obstajata dva načina uspešnega jadranja. Prvi se prepozna po veliki hitrosti jadrnice, izkoriščanju obratov vetra in izkoriščanju vodnih tokov (ta se pri nas še največ uporablja), drugi pa pomeni taktično zrelo in preudarno jadranje, ustrezno pokrivanje nasprotnikov in prihod v cilj pred vsemi drugimi jadrnicami. Kompromis med taktiko in strategijo mora biti porazdeljen ves čas regate in po vsem regatnem polju. Jadrati je potrebno z največjo možno hitrostjo, vedno v pravi smeri na polju, ki poteka med bojo in drugimi konkurenčnimi jadrnicami. Ob upoštevanju teh pravil, ki so seveda sen vsakega jadralca, bomo dosegali lepe rezultate in le redkokdaj zašli v težave.

Vlogo taktika na manjših jadrnicah olimpijskih razredov navadno prevzema krmar sam v enosedih, v jadrnicah s posadko lahko po dogovoru tudi flokist, saj se krmar lažje koncentrira na hitrost jadrnice. Moderne lahke kabinske jadrnice, s kobilico in bulbom, so vse prej kakor preproste za jadranje. V takšnem primeru potrebujeta krmar in posadka na jadrnici tudi taktika.