Tahiti

Tahiti

Val213
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta, ART

Večina jadralcev enači otok Tahiti z glavnim mestom Papeete. V Papeete prijadramo, da bi spet napolnili zaloge s hrano, tanke z vodo in gorivom ter s pomočjo krajevnih mojstrov skrajšali spisek nujnih popravil.
Toda Tahiti je mnogo več kot njegovo glavno mesto. Na vzhodni obali se vrstijo prijetna naselja in svetovno znane plaže za deskanje, zahodna obala je divja in popolnoma nerazvita, notranjost pa prekrivajo visoki hribi z bujnim zelenjem, visokimi slapovi in številnimi jamami.

Tahiti Nui
Tahiti je otok v obliki osmice, sestavljen iz dveh okroglih polovic, ki se imenujeta Tahiti Nui (Veliki Tahiti) in Tahiti Iti (Mali Tahiti). Mali Tahiti je pravzaprav še najpristnejši. Kar nekaj je naselij, do katerih ne vodi nobena cesta in se zato preveč ne razlikujejo od tistega Tahitija, ki so ga odkrili prvi pomorščaki v 18. stoletju. Tudi jadralci redko zaidemo na ta konec. Midva ga še nisva obiskala, a upam, da nama bo to uspelo, preden naju »vržejo« iz Polinezije (jadrnica lahko v teh vodah ostane največ 36 mesecev, kar pomeni, da morava najkasneje maja odjadrati drugam).
Tokrat vam bom predstavila Tahiti Nui, z izjemo mesta Papeete. O glavnem mestu Francoske Polinezije sem pisala že v 199. številki Vala in mesto se od takrat ni bistveno spremenilo. Edina omembe vredna novost je nova marina Papeete, ki so jo pred kratkim odprli v strogem mestnem središču. Kljub visokim cenam je to odlična alternativa za jadralce, predvsem zaradi zelo ugodne lokacije.

Krožna pot
Okrog Tahitija se vije 114 km dolga asfaltna cesta s čudovitim razgledom na laguno. To je tudi edina cesta na otoku, obvozov sploh ni, zato je vsaka prometna nesreča povod za dolge zastoje. Včasih se je treba preprosto obrniti in prevoziti krožno cesto v obratni smeri.
Na tej poti je veliko razglednih točk in znamenitosti, zgodovinskih in naravnih, zato si je za izlet treba vzeti ves dan. Javni prevozi niso najzanesljivejši, bolje je, če najamemo avtomobil ali moped, lahko pa tudi »štopamo«. Redko bomo z dvignjenim palcem čakali več kot deset minut. Med ustavljanjem avtomobilov se mi je že zgodilo tudi to, da je mlad par prevozil nekaj nepotrebnih kilometrov, da bi zame našel odprto trgovino, da me je prijazna družina povabila na kosilo in da je zgovorna gospa med potjo ustavila pri stojnici, pri kateri je meni in hčerki kupila sladoled.
Plaže na vzhodni obali so zelo priljubljene med deskarji, tukaj nekajkrat na leto tudi potekajo pomembna mednarodna tekmovanja t. i. jahalcev valov. Pravijo, da je deskanje nastalo pred tisoč leti prav na tem otoku, od tu pa se je kasneje razširilo na Havaje. …

Več si lahko preberete v 213. št. revije Val navtika.