Tag Heuer – vrnitev legende Autavia

Tag Heuer – vrnitev legende Autavia

Val 238
AVTOR Uredništvo Val navtika
FOTO Arhiv Tag Heuer

Švicarski izdelovalec avantgardnih ur s skoraj 160-letno tradicijo, Tag Heuer, ponovno uvaja Autavio kot samostojno kolekcijo. Ta se ponaša z vsestranskostjo, robustnostjo in zanesljivostjo – lastnostmi kot so jih imele ure Autavia, ki jih je Tag Heuer že izdeloval v 60. letih prejšnjega stoletja. S prepletom tedanjih originalnih modelov in najnovejše urarske tehnologije so nastali novi modeli Autavia, privlačni za novo generacijo avanturistov.

Med letoma 1933 in 1957 je bila Autavia instrumentna plošča, ki se je uporabljala v kokpitu dirkalnih avtomobilov in letal. Po prekinitvi proizvodnje se je takratni izvršni direktor Jack Heuer odločil, da jo uporabi kot kronografsko uro, prva je bila lansirana leta 1962, ime Autavia pa je nakazovalo na izpeljanko iz kombinacije avtomobilizma in aviacije. Po navdihu iz avtomobilskega in letalskega sveta so imeli kazalci in številčnica nanos SuperLuminova®, ki je zagotavljal dnevno in nočno berljivost. Svet je novost prepoznal kot inovacijo, v katero je bila ujeta energija in razburljivost avtomobilskega tekmovanja in ki je bila berljiva v vseh pogojih. Priljubljena med dirkalnimi navdušenci in oboroženimi silami, je Autavia doživela velik uspeh in izjemen ugled, vse dokler se leta 1985 proizvodnja ni ustavila. Danes se nekdanja legenda vrača kot lastna kolekcija, še vedno jo odlikujeta pustolovstvo in drzen duh. Vse tisto, na kar prisegajo ljubitelji originalov: funkcionalnost, brezčasni slog in številne kombinacije, je ujeto v sedmih modelih na novo obnovljene kolekcije.
Dvosmerna vrtljiva luneta s 60-minutno lestvico je izdelana iz črne keramike, modre keramike ali nerjavečega jekla in ima športni videz. Poleg verzij iz nerjavečega jekla je Tag Heuer predstavil tudi dve različici iz brona. XL krono navdihujejo ure, ki so jih nosili piloti in so imele prevelike krone zaradi lažje uporabe ob nošenju rokavic. Zadimljena številčnica 42-milimetrske Autavie je na voljo v črni, sivi ali modri barvi. Datumsko okence je na številki šest. Na zadnji strani ohišja sta vgravirana guma in propeler, medtem ko je notranji mehanizem zaščiten z visoko odpornim jeklenim slojem. Vse ure Autavia so opremljene z ISOGRAPHOM, ki nudi izboljšano natančnost kljub motnjam, kot so udarci, temperaturna nihanja in magnetna polja.
Načrtujete prefinjen večer ali odpravo v divjino? Ta ura se lahko prilagodi tako, da ustreza enemu ali drugemu slogu z enim lahkim gibom, zahvaljujoč gumbu, ki je pritrjen na notranjo stran pasu. S pasom iz usnja ali jekla je Autavia pripravljena na vsako avanturo.

www-slowatch.si