Tabueran

Tabueran

Val 240
AVTOR Sašo Kavs
FOTO Sašo Kavs

Na poti s Havajev proti jugu, skoraj natančno v smeri 180 stopinj, leži razpotegnjena vrsta otokov, ki nosijo temu primerno ime Vrstni otoki – Line Islands. Vrsta se začne z atolom Palmyra, ki je v upravljanju ZDA in za obisk katerega rabiš posebno dovoljenje konzervacijske komisije s Havajev, ki ga je praktično nemogoče dobiti (kot sem izkusil na lastni koži). Naslednji je otok Tabueran, Fanning po angleško, del republike Kiribati (kar se izgovori Kiribas), potem Božični otok (Kiritimati, »ti« je »s«) in otok Washington. Ta vrsta leži med 800 in 1200 navtičnih milj od Havajev. Dober teden jadranja torej, odvisno od neviht, ki jih srečaš na poti. Kiribati je zelo razpotegnjena otoška republika, saj leži glavni otok Tarawa, znan po bitkah iz druge svetovne vojne, kakih 2000 milj zahodno od Vrstnih otokov. Nekaj let pred prelomom tisočletja je kiribatska vlada zaprosila in tudi dobila spremembo datumske črte, tako da so vsi njeni otoki zdaj na isti strani. To je vsekakor razumno, ampak glavni cilj te poteze je bil, da je sedaj otok Catalina prvi otok, ki zagleda luč novega dne in je odvzel to čast Novi Zelandiji. 1. januarja 2000 je kiribatski predsednik odletel na ta otok, ki so ga preimenovali v Millennium Island, in nagovoril svet v živem televizijskem prenosu.

Nebeška stopinja

Tak je prevod originalnega imena Tabueran otoka Fanning. Fanning je seveda angleško ime, ima jih tudi cela vrsta drugih otokov republike Kiribati. Samo ime Kiribati je nekak fonetični prevod originalnega imena Gilbert’s Islands. Otoki so bili v britanski lasti do okoli leta 1975, ko so dobili samostojnost. Fanning je bil dodeljen Kiribatom še pozneje. Kar zanima mene – in tega odgovora še do danes nimam – pa je to, kako so staroselci, ki so poimenovali otok, ugotovili, da je res podoben odtisu noge, kar se sicer na zemljevidu prav lepo vidi.

Kakih 3000 ljudi živi na tem otoku, v glavnem zelo preprosto življenje. Pridelujejo kopro (kokosovo sredico), lovijo ribe in gojijo morski plevel. Zares! In to za izvoz…

Več o potovanju si lahko preberete v junijski reviji Val navtika 240.