Sylt in Style team

Sylt in Style team

Val 164
AVTOR Tine Slabe
FOTO Tine Slabe

Jesensko muhasto vreme je kakor naročeno za jadralce na deski, saj naj vetra ne bi manjkalo. V nasprotju s pričakovanji pa je zaključno tekmovanje letošnjega svetovnega pokala minilo brez bojev. Slovenska obala pa ni razočarala in prostoslogaši so se pomerili za naslov državnega prvaka.

Kakor vsako leto, se je tudi letos vsa svetovna windsrfarska srenja zbrala na prestižnem otoku Sylt na severnem nemškem morju. Tu poteka že tradicionalna finalna tekma svetovnega pokala v vseh treh profesionalnih disciplinah: v slalomu, prostem slogu (freestyle) in jahanju valov (wave). Eol pa kljub deset dni trajajočemu tekmovanju ni bil povsem naklonjen. Izpeljalo se je le nekaj prvih slalomskih bojev, ki pa niso zadostovali za veljaven rezultat. Rezultati so tako ostali nespremenjeni v vseh treh disciplinah.

V slalomu je legenda Bjorn Dunkerbeck po vrsti let kraljevanja na slalomskem prestolu mesto odvzel Antoinu Albeauju, ki je letos končal drugi. Na presenečenje vseh je po fantastični sezoni tretje mesto zasedel moj dobri prijatelj, s katerim sva skupaj prebijala težke trenutke pred rtom Horn, Nizozemec Ben van der Steen. V prostem slogu je za presenečenje poskrbel Belgijec Steven van Broeckhoven, ki je prvi svetovni prvak iz Evrope. Drugi je bil Kiri Thode z Bonaira, tretji pa večkratni svetovni prvak Jose Gollito Estredo iz Venezuele. V jahanju valov pa presenečenj ni dovolil komaj sedemnajstletni čudežni deček Philip Koster pred Ricardom Campellom in Kaulijem Seadijem. Omenim pa naj še slovenske uspehe: Andraž Žan je zasedel štiriindvajseto mesto, sam sem pa le z eno letošnjo tekmo zasedel dvainšestdeseto mesto.

Že naslednji konec tedna pa je bilo razpisano tekmovanje v prostem slogu pod okriljem Style team kluba. Na izolski punti se je letos zbralo presenetljivo malo tekmovalcev, le osem, in presenetljivo veliko deklet, saj jih je bilo kar šest. Kakor že nekaj let sem s svojimi izkušnjami vodil tekmovanje. V močni burji se je najboljše znašel Žan Šude, ki je izrabil »popravni izpit« (dvojno eliminacijo), da si je priboril prvo mesto pred Juretom Černecem in tretjeuvrščenim Petrom Šorcem. Med ženskami se je vil velik boj in na koncu je le zmagala Nina Tanhofer pred Anjo Sedlar in Živo Trajbarič. Po končani tekmi sem se odločil, da bom naslednje leto ponovno tekmoval tudi sam, da vidim, če lahko še vedno po toliko letih konkuriram mladim upom.

Za konec pa naj omenim še odličen dan, ki sem ga doživel v Sottomarini na burji. Štirideset vozlov in 5- do 6-metrski valovi so mi vrnili spomin na srfarske polete. Že zares dolgo nisem tako užival in sprejel sem odločitev, da bom do konca leta izkoristil prav vsak močnejši veter za jahanje valov in skoke, saj si le na takšen način zares polnim baterije!