Swissvax na plovilih

Swissvax na plovilih

Val218

Zaščita našega plovila je tako pomembna kot vsak drugi mehanični ali sestavni del, ki ga vsakoletno obnavljamo, vzdržujemo, čistimo ali zamenjamo. Če želite svojim lepoticam na morju privoščiti nekaj več, potem si morate prebrati spodnje vrstice in ugotoviti, kako se pravilno ter kakovostno izvaja vzdrževanje. 

Podjetje Swissvax Slovenia/Famteh d.o.o. ponuja poleg vrhunskih izdelkov za nego vozil tudi izdelke, primerne za vzdrževanje vseh vrst plovil in jaht. Za razliko od mnogih proizvajalcev izdelkov za nego vozil, katerih izdelki so na razpolago le z drugo oznako, pri podjetju Swissvax ponujajo negovalni sistem, razvit posebej za plovila. Za ta kakovostni proizvod skrbi že tretja generacija družine Anwander, ki še vedno ročno polni pločevinke z voskom v svoji manufakturi v Švici. Receptura in postopek izdelave namreč ne omogočata industrijskega polnjenja. Naravni voski so bili prvotno namenjeni le za osebno rabo začetnika in ustanovitelja družbe, gospoda Hansa Anwanderja, ki je bil navdušen jadralec ter član jahtnega kluba v Zürichu. Velik korak je za podjetje ob povečanju gradnje plovil iz umetnih mas predstavljala priprava voska za zaščito gelcoata pred obrabo in zunanjimi vplivi.

Zaščita plovil
Največji delež plovil na svetovni ravni je izdelan iz umetnih mas. Za gradnjo plovil se tako uporablja mešanica steklenih vlaken, utrjenih s poliestrskimi smolami in gladko zunanjo plastjo iz gelcoata. Lastnosti tega materiala sta visoka trdnost in majhna teža, kar je odlično izhodišče za izbiro pri gradnji plovil. Novi gelcoat pogosto vsebuje sledove voska, ki daje materialu dodatno zaščito za eno leto ali dve. A plovila niso narejena le za nekaj let, zato moramo zunanjo površino redno vzdrževati. Slabost materiala je namreč v tem, da je občutljiv na UV-žarke in slano vodo, ki površino sčasoma poškodujejo. Pri tem pride do izgube sijaja, poveča se občutljivost na umazanijo, gelcoat razpade v prah. Preperela površina tako postane na videz grda in neobstojna, treba jo je ponovno pobarvati. Redno čiščenje, poliranje in voskanje površine lahko ta proces upočasnijo in podaljšajo življenjsko dobo ter lep videz plovila.

Čistoča je predpogoj za dobro vzdrževanje
Po vsaki uporabi je plovilo treba oprati s sladko vodo. Trdovratnejše madeže je treba odstraniti s pripravki za čiščenje plovil (npr. šamponi). Madeže pa lahko odstranimo tudi s tekočino za čiščenje gelcoata (Gelcoat Cleaner Fluid), ki ne vsebuje snovi za brušenje. Tudi pohodne površine je treba redno vzdrževati, če je umazanija trdovratna, jo očistimo z nežnimi ščetkami ali krtačami. Manjše poškodbe zaradi čiščenja in obrabe nato zatesnimo z nanosom Gelcoat Infusion Waxa, ki vrača izjemen sijaj in trajen vodoodporni učinek. Z nanosom voska s 45 % prvorazredne carnaube in UV-stabilizatorjem zagotavlja dolgoročno zaščito za vse gladke površine iz gelcoata. Postopek je enostaven, a zelo učinkovit, saj brani površino pred ponovnim usedanjem umazanije in nečistoč v deževnici.

 Več si lahko preberete v 218. št. revije Val navtika.