Swift trawler 44

Swift trawler 44

Val 161

Novinec v seriji Beneteaujevih trawlerjev

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Lani nas je na vsakoletnih testiranjih Beneteaujevih novosti navdušil najmanjši v družini trawlerjev, swift trawler 34, letos pa je ekipa Beneteaujevih inženirjev pripravila naslednika zelo priljubljenega swift trawlerja 42. Swift trawler 44 je le za 28 cm daljši in 8 cm širši od svojega predhodnika, od katerega se razlikuje predvsem po nekaterih oblikovalskih prijemih, s katerimi so osvežili videz, ki je sedaj nekako bolj sodoben, a še vedno klasičen, kot se za trawlerja spodobi. Sicer je tudi 44 namenjen dolgim križarjenjem in se prav tako lahko pohvali z izjemnim udobjem, ki pa ni namenjen množicam, ampak le dvema do štirim članom posadke.

Konstrukcija

Trup je izdelan v sendvič načinu s poliestrsko smolo in balzo za jedro, podvodni del in strukturne utrditve pa so iz polnega laminata. V sendviču je izdelana tudi paluba, prav tako z balzo za jedro in s strukturnimi utrditvami iz polnega laminata.

Krmna stopnica se razteza čez vso širino krme (320 cm), v dolžino pa meri kar slab meter. Ker je prostor namenjen pomožnemu čolnu na zadnjem delu poveljniškega mosta, bo krmna stopnica ves čas prazna in namenjena le kopanju in užitkom. Ne levi strani je velika loputa, ki pod seboj skriva globok skladiščni prostor z odtokom, namenjen vrvem in tudi kakšnemu tanjšemu bokobranu, morda cevi za vodo, na desni pa je ob vhodu v kokpit pod pokrov skrita kopalna lestev. Pri roki je tudi prha s toplo in hladno vodo, prhamo pa se lahko na ploščadi ali v kokpitu, saj ima slednji ob prhi tudi odtok.

V L oblikovana oblazinjena klop je postavljena v levi kot kokpita, v tleh pa sta dva velika skladiščna prostora, ki omogočata pospraviti tudi mizo in stole, ki jih sicer uporabljamo v kokpitu. Pod stopnicami, ki vodijo na poveljniški most, je prostor za dve plinski jeklenki, gorivo pa točimo v stopnico zraven vrat na stranskem prehodu. Krmar ima namreč možnost izstopa na desni prehod na premec, v steni v trupu pa so vratca, ki omogočajo celo hiter skok na pomol, ko se vežemo na bok.

Trawlerji so zame osebno najboljša motorna plovila, saj so večinoma najbolj varna in varčna motorna plovila, všeč pa so mi predvsem zaradi filozofije, ki jo zastopajo. Ta je bolj umirjenega tipa, s poudarjenim udobjem in z daljšimi križarjenji v bolj izbrani družbi. Skratka, čisto nasprotje čarter filozofiji, kjer se običajno na plovilu gnete še kakšen član posadke več, kot je na barki sploh prostora.

Cene za swift trawlerja se začnejo pri 324.800 € brez DDV za osnovni model s standardno opremo, testnega swifta z vso opremo, ki so jo namestili nanj, pa so brez dajatev cenili na 396.885 €.