Svež veter s severa

Svež veter s severa

Kdo ima boljše morje?

»Moin, Moin!« je tipičen pozdrav severnih Nemcev, tako podnevi kot ponoči. Čeprav ob Nemčiji ne pomislimo takoj na morje, ribe ali čolne, pa so severni Nemci zelo ponosni na svoj dom ob morju. Na prvi pogled se morda ne zdi, a nemške obale ne bi mogle biti bolj raznovrstne.

Dagebüll, iskanje rakov živečih v Waddenskem morju   © DZT / Julia Nimke      

Severno morje: tjulnji na peščenem nasipu v narodnem parku Waddenskega morja (Unescova svetovna dediščina) © Lookphotos / Konrad Wothe

 

Čudovito Severno morje slovi po muljastih plitvinah, ki so nastale na območju plimovanja. Muljaste plitvine oz. Waddensko morje spadajo tudi pod Unescovo svetovno dediščino. Edinstvena biotska raznovrstnost in številni otoki govorijo sami zase.

Sylt: pogled na golf igrišče ob Waddenskem morju  © Budersand / Christian Matthiesen / Stefan von Stengel  

Wittdün auf Amrum Leuchtturm, Wahrzeichen der Insel © Getty Images PPAMPicture

 

Baltik je skoraj popolno nasprotje Severnega morja. V notranjem, celinskem morju so številni veliki otoki, ki imajo prav poseben šarm. Otoki Usedom, Rügen in Fehmarn so med obiskovalci zelo priljubljeni.

Pomol Ahlbeck © TMV / Thomas Grundner                  

 

Sassnitz: stari bukovi gozdovi v Nemčiji, Narodni park Jasmund, pečine iz krede na otoku Rügen © Lookphotos / Günther Bayerl

 

Obale obeh morij radi obiskujejo tako ljubitelji čolnov kot običajni turisti. Tam jih čakajo naravne lepote, do katerih je mogoče priti tako po morju kot po kopnem.

Krmilo gliserja © gettyimages / JMWScout

 

Kiel: regata na »Kieler Woche« © TASH / Heinrich Hecht

 

Regate, ladje in glasba na Kielskem tednu

V severnonemškem mestu Kiel se vsako leto odvije znameniti festival jadrnic. Program vključuje regate, koncerte, kino in zaključni ognjemet, vrhunec pa je parada jadrnic.

Najlepša hamburška tržnica

Med več kot 100 tržnicami v tem hanzeatskem mestu Isemarkt slovi kot kraj za gurmane in poznavalce. Tam vsak torek in petek okoli 200 trgovcev ponuja svoje dobrote, včasih pa dogajanje z nastopi v živo popestrijo tudi hamburški pesniki.

Slasten sledov file iz Glückstadta

Fileji mladega sleda so neverjetno okusni, tako v klasičnem receptu s čebulnimi obročki, jabolčnimi rezinami in kumaricami ali pa v sodobni interpretaciji z omako iz karija in banane ali zeliščno pomako. Tisti najbolj slastni, ki se kar stopijo na jeziku, pa prihajajo iz mesteca Glückstadt na Spodnji Labi. 

Umetnost, pivnice in kulinarika v Bremnu

Trendovska bremenska četrt Das Viertel se ponaša z več kot 300 kavarnami, bistroji, bari, kultnimi pivnicami in restavracijami. Za kulturno življenje pa poskrbijo številni muzeji, bremensko gledališče in čudovite staromeščanske hiše z značilnimi fasadami v slogu klasicizma in jugendstila.

Strandkorb iz Mecklenburga: oaza dobrega počutja ob morju

Nič ne zagotavlja boljše zaščite pred soncem, peskom in vetrom kot strandkorb, praktična in estetska košara za na plažo iz lesa in protja. Odkar so jih pred 125 leti začeli izdelovati v deželi Mecklenburg-Predpomorjanska, so košare prepoznaven in nepogrešljiv element nemške obale Severnega in Baltskega morja.

Zdravje in dobro počutje v neokrnjeni naravi ob Baltskem morju

Morski vetrič in gozdni zrak skupaj ustvarjata blagodejno okolje, kjer si lahko naberemo novih moči. V obmorskem letovišču Warnemünde, naravnem rezervatu Stoltera in regiji Rostocker Heide se lahko podate po eni od desetih zdravilnih poti thalasso. Te so dolge od 4 do 17 kilometrov in se ponašajo s čistim zrakom in neokrnjeno naravo.

Festival Müritz Sail

Jadralni navdušenci in radovedneži ste vabljeni na jadralski festival Müritz Sail. Gre za enega največjih tovrstnih dogodkov v severni Evropi in poleg jadralskih predstav obiskovalcem ponuja tudi številne druge aktivnosti. Letos bo potekal od 26. do 29. maja v mestu Waren ob jezeru Müritz. Čeprav ne leži povsem ob morju, pa do morja ni daleč. Zato se vam obisk izplača dvojno!

Sylt: Ellenborgen, svetilnik List-Ost v sipinah © DZT / Francesco Carovillano

 

Ne glede na to, ali imate raje muljaste plitvine na Severnem morju, visoke valove Baltskega morja ali pa bi radi samo občudovali naravo, je severna Nemčija popoln kraj za obisk, in to v vsakem vremenu.

 

Nemška turistična organizacija