Svetovno prvenstvo ISAF 2014

Svetovno prvenstvo ISAF 2014

Val 193

Na pol poti do Ria

AVTOR Jana Pines
FOTO ISAF, Robert Daevs, Nikos Alevromytis

Otvoritvena slovesnost svetovnega jadralskega prvenstva je v park Las Llamas sredi Santanderja zvabila približno 30.000-glavo množico, ki ji je predsednik Mednarodne jadralne zveze Carlo Croce v uvodnem nagovoru priznal: »Še nikoli v življenju nisem videl toliko ljudi na jadralski prireditvi!« Verjetno se je na odru počutil kot kakšen pop zvezdnik, čeprav so bile resnične zvezde prireditve jadralci, ki so v Santander prišli po olimpijsko normo, po kolajno, po sanje, po tisto, za kar so delali zadnji dve leti ali nemara še dlje.

Srčno dobrodošlico Špancev so športniki iz 81 držav občutili tudi naslednji dan, ko se je dogajanje preselilo na obrežje. Tega so lokalne oblasti v zadnjih sedmih letih spremenile v sodoben, 60 hektarov velik večnamenski prostor, primeren tako za športno-rekreativne dejavnosti kot tudi za potrebe pristanišča. Poleg starega mandrača Puerto Chico, v katerem so zvezana plovila do dolžine 13 metrov, je, denimo, zrasel nov jadralski center z več spusti in tribuno, medtem ko je nov kulturni center Botin ob potniškem terminalu še v izgradnji.

Ne glede na to, ali je bil ponedeljek, sreda ali petek, so na stopničastih tribunah vselej sedeli številni gledalci in glasno bodrili tekmovalce na regatnem polju. V glavnem so pred razgledno ploščadjo jadrala dekleta na monotipih 49er FX, kar jim ni bilo preveč po godu, saj so pogosto morala med eno in drugo regato narediti daljši premor zaradi izplutja oziroma vplutja ladij v pristanišče. Drugi vzrok za negodovanje pa je bila plitkost zaliva, ki je na določenih predelih globok manj kot dva metra. Ob morebitni prevrnitvi je torej obstajala resna možnost zloma jambora, vendar se to k sreči ni pripetilo. …

 

Več si lahko preberete v Valu št. 193.