Suzuki vitara 1.6 VVT 4WD elegance

Suzuki vitara 1.6 VVT 4WD elegance

Modnost in vsestranskost

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Od igrivega in majhnega terenca do resnega predstavnika svoje vrste ter od pionirja športnih terencev do vozila preverjenih vsebin – to je model Suzuki Vitara.

Vitara je avtomobilski segment, ki slovi po izredni ustvarjalnosti. Dandanes novi vitari postavljajo merila tisti avtomobili, ki so jo nekoč, ko je bila še »igriva«, posnemali. Vitara je odraz racionalnosti, ki je značilna tudi za celotno avtomobilsko znamko Suzuki. Če si majhen, moraš pač biti racionalen. Vitara izpred četrt stoletja se do danes ni spremenila namerno, temveč se je le prilagodila razmeram na trgu, ki majhnim vozilom niso več tako naklonjene, kot so jim bile nekoč, sploh v primeru, da se manjši avtomobilski izdelovalec bori za tržni kolač s tistimi največjimi.

Avtomobilski trgi redko omogočijo opaznejšo rast, športni terenci pa v sebi vsekakor nosijo prodajno poslovni potencial. Na ta sorazmerno mlad del trga so zadnja leta nagnetli vse mogoče znamke. Če pri prvi vitari marsikdo ni znal natančno razložiti, zakaj se je odločil zanjo, razen tega, da mu je bila preprosto všeč, je danes težko razložiti, zakaj se za ta avtomobil ne bi odločili. Današnji športni terenci niso le modni, temveč pokrivajo kar se da širok spekter potreb sodobnega uporabnika, obenem pa so tudi modno vsestranski. Prav takšen je tudi model Suzuki Vitara, ki med sebi enakimi izstopa po racionalnosti. Tako je pravšnji za vse, ki tudi ob odločanju na podlagi čustvenega vzgiba zmorejo obdržati razsodnost.

Vitara je navzven robustna, a še vedno dovolj obla, da ne deluje okorno. Z oblikovnimi poudarki deluje zmogljivo in nadvse suvereno, kar se še posebej odraža na zajetni maski motorja. Nova vitara je tako avtomobil, ki odločno stoji na cesti in je na pogled večji, kot je v resnici. Čeprav ostaja lažji in manjši športni terenec, ima podobo resnega, velikega terenskega avtomobila.

Če je navzven le navidezno večja, je vitara navznoter resnično velika. Prostornost potniškega prostora je namreč tisti del njene racionalnosti, ki še zdaleč ni le navidezen. Kljub privzdignjeni sedalni površini sedežev je strop zadovoljivo dvignjen. Tako v omenjenem terencu udobno sedijo tudi višji vozniki. Sedeži zagotavljajo udobno namestitev tudi tistim, ki so nekoliko bolj »pri močeh«. To pa še ne pomeni, da so ljudje »normalne« rasti prikrajšani za dober bočni oprijem in da ob vožnji skozi zavoje njihovo telo sili zdaj v eno, zdaj v drugo smer. Vitara je v vseh pogledih v ravnovesju, med drugim tudi s štirivaljnim bencinskim motorjem ter z delovno prostornino 1,6 litrov. Čeprav za menjalnik CVT velja, da je brezstopenjski, ga pri Suzukiju označujejo za šeststopenjski samodejni menjalnik. Omejimo mu namreč lahko območja delovanja in tako z ročnim upravljanjem povečamo odzivnost. Načeloma gre za menjalnik, zaradi katerega mora biti voznik še posebej pozoren pri dodajanju plina. Če ujame pravo mero, je namreč poraba goriva zgledna, če ne, pa se ne poveča le poraba, temveč tudi hrupnost motorja, ki je ob slehernem pospeševanju oziroma odločnejšem speljevanju občutno večja. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.