Suzuki Df8 In Df9.9

Suzuki Df8 In Df9.9

Val 147
AVTOR Marko Čurin
FOTO arhiv Suzuki

S prihodom leta 2010 se je začela dolgo pričakovana evropska prodaja Suzukijevih modelov DF8, DF9.9 in DF60 (ki ga bom predstavil v eni od naslednjih številk), zato je sedaj pravi čas, da manjša modela bolj podrobno predstavimo slovenskim kupcem. Za vse, ki imate manjša plovila, in tiste, ki potrebujete manjši zunajkrmni motor, bo to kar pravšnja izbira.

Oba modela odlikuje predvsem za 5 kilogramov manjša masa in 30 % manjša prostornina kot prejšnja serija, tako so dosegli maso pod 40 kilogrami, kar je za takšen tip motorja zunaj konkurence. Štiritaktni motor z dvema valjema prostornine 208 kubičnih centimetrov in premerom valjev 51 x 51 ter eno odmično gredjo (OHC) deluje tiho in zanesljivo. Gorivo prihaja v motor preko uplinjača, v sozvočju z elektronskim vžigom preko modula CDI. Alternator z 12 V bo pa pripomogel, da bo dovolj energije za priklop manjših porabnikov, kot so fishfinder in navigacijske luči. Zlasti so se potrudili pri čistosti izpuha, ki zadosti vsem trenutno veljavnim standardom, in na novo oblikovani ročici za upravljanje. Tokrat je vse na enem mestu, menjalnik naprej, nazaj in »nevtral« ter ročica za plin. Upravljanje je lahkotno in, kar je najpomembnejše, z eno samo roko. Ta dodatek bo prišel prav tistim, ki z eno roko vlečejo panulo, z drugo roko pa upravljajo z motorjem, ali tistim, ki bodo motor uporabljali na barki kot pomožen pogon. Kar je pri takšnih motorjih že stalnica, sta trim in tilt ročna. Če se ustavimo še pri obliki. V dveh letih so oblikovalci pri Suzukiju naredili velik korak naprej; kompaktnost, klinasta oblika in uporaba modernejših, lažjih materialov so naredili motorje še bolj všečne in prijazne uporabnikom. Transport, premiki iz plovila na pomožni čoln bodo znatno olajšani. Zaradi novega sistema izpiranja motorja po uporabi bodo motorji lahko še dolgo dobro služili njihovim uporabnikom. Gospod Masuda, izvršni direktor Motorcycle and Marine Suzuki Europa, je zelo samozavestno izjavil na zadnji tiskovni konferenci v Genovi. Citiram:

»Zelo smo počaščeni, da plasiramo dva nova modela na evropski trg, zlasti tu v Italiji. Ob tej priložnosti se moram zahvaliti inženirjem, ki so ustvarili modela, ki bosta zelo mešala štrene v ponudbi manjših štiritaktnih motorjev. Prepričan sem, da bodo uspeli v tej borbi in nam prinesli tako pričakovano zmago pri prodaji štiritaktnih motorjev v Evropi.«

Zelo zanimiv govor, vendar mislim, da bo pot do prevlade na trgu zelo trnova, še zlasti, če omenimo, da največji tekmec že aktivno prodira z dvema modeloma v istem segmentu. Pustimo se presenetiti in počakajmo, kaj bodo rekli kupci.