Super Dvora Mk II

Super Dvora Mk II

Val 132

Vojaška ladja

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Prvič v Valu smo preizkusili vojaško ladjo. HPL Ankaran 21 je hitra patruljna ladja, zgrajena v ladjedelnici Israel Aircraft Industries in je 620. v vrsti legendarnih dvor. Čebelica (dvora v hebrejščini) z dvema MTU motorjema, površinskimi propelerji, temeljito preizkušenim trupom in sposobno posadko zagotavlja hitro in učinkovito varovanje slovenskega morja ter izvajanje nalog v okviru organizacije NATO.

Preizkus slovenske vojaške ladje Ankaran smo v Valu že dolgo želeli opraviti. Ko smo na letošnji Internautici z gospodom Bogomirjem Tomažičem dosegli osnovni dogovor in ko smo vse administrativne podrobnosti uredili, me je klic gospoda Fedje Vraničarja o datumu plovbe zelo razveselil. Želel sem preveriti, kako se obnaša vojaško plovilo v dimenzijah običajne motorne jahte, ki jih v Valu pogosto preizkušamo. Kljub temu, da sem preizkusil kopico motornih plovil enakih dolžin, je bila plovba s HPL Ankaran 21 nekaj drugega in drugačnega. Kot se spodobi za visoko urejeno in profesionalno organizacijo, smo najprej opravili razgovor pri poveljniku 430. mornariškega diviziona, kapitanu fregate mag. Andreju Androjni. Na kratko je predstavil mornariški divizion Slovenske vojske, poveljnika ladje Simona Vrabca in svoje sodelavce. Omenil je redno usposabljanje, na katerem bomo prisotni, jaz pa sem predstavil namen preizkusa in podrobnosti o plovbi in fotografiranju ter povprašal o morebitnih omejitvah ali prepovedi. Kaj sploh je Super Dvora Mk II?

Izraelska vojaška mornarica je poseben fenomen in povsem drugačna od večine obmorskih držav preostalega sveta. Za razliko od mnogih drugih držav, so vsi izdelki izraelske vojaške industrije prestali tudi pravi bojni test in mornarica ni izjema. Vse vojaške ladje so šle skozi bojne naloge v pravih spopadih in ne na simulatorjih ali v inštitutih. In Dvora ni izjema. Že v sedemdesetih letih je nastala njena predhodnica Dabur, pozneje Dvora, Super Dvora Mk I, pa MK II, in od leta 2002 je v prodajnem programu Super Dvora MK III. Israel Aircraft Industries in njen Ramta Division izdelujejo dvore v pristaniškem mestu Eilat za številne države. Med uporabniki dvor so ameriške mornariške sile, indijske pomorske sile in mnoge druge. HPL Ankaran je 620. dvora po vrsti (dobro ste prebrali, šeststodvajseta) in sama številka pove dovolj o seriji, preizkušenosti in uporabnosti. Ankarana so splovili junija 1996 in julija 1996 so ga izročili slovenski mornarici.

O lepoti vojaške ladje je odveč govoriti. A če nepristransko pogledam Ankarana, moram priznati, da je trup zelo lepih ravnih linij, krma je odrezana in premčne linije so zelo ostre. Zaključek premca je oster, kar je značilno za vse vojaške ladje. Izstopa nadgradnja s tremi bočnimi okni in štirimi okni spredaj, njen naklon je okoli 60 stopinj, in vitek jambor. Na premcu ima Ankaran dodatno utrditev trupa za boljše odrivanje vode in na krmi zaščitni rob motornega prostora. Po širini se trup proti vodni črti rahlo zožuje (širina na vodni črti je manjša kot na palubi). Če bi mu odstranili topove na premcu in krmi ter polkrožno zaokrožili »ploščad« za pokrivanje arnesonov, bi Ankaran z lahkoto tekmoval s kakšnim novodobnim gizdalinom. Ladja je izdelana pod nadzorom angleškega Lloyd´s registra za razred *100 A1 (SC) Patrol boat LMC Adriatic coast in ima enajstčlansko posadko.

HPL Ankaran 21 je hitra in zanesljiva vojaška ladja z odličnim motorjem in dobrim obnašanjem na morju. Z izurjeno posadko zagotavlja brezskrbno življenje naših ljudi ob morju in ponosno vije slovensko zastavo na krmi. Škoda le, da ta čebela nima v čebelnjaku še kakšno sestro v obliki R22 ali R23.