SUP po Jadranu

SUP po Jadranu

Val 228

Na skrajnem jugu se Istra konča s štiri kilometre dolgim in dober kilometer širokim polotokom. Polotok Kamenjak je neskončno zaporedje pristanišč, zalivov in nenaseljenih otočkov, kjer se lahko izgubite ali ponovno najdete, medtem ko veslate med njimi.

Obala je razgibana in nepredvidljiva. Najprej ravnina, potem relief nenadoma naraste, pokaže se previs, klif. Odkrijemo nov polotok, kjer barve in vonjave postanejo živahni, grmičevje in iglavci se prepletajo in koreninijo na najbolj neverjetnih krajih. Nenadoma ta divja in neokrnjena lepota napolni tvojo dušo. Ni nam treba biti v Egejskem ali Tirenskem morju. To se lahko zgodi tudi tam, kjer se Mediteran prebija v celinsko Evropo. Polotok Kamenjak na jugu Istre je biser čudovite jadranske obale in je prostor biotske raznovrstnosti, zaščiten z evropsko okoljsko zakonodajo.

Naravo je najlažje odkrivati s kajakom ali supom, ki sta idealni prevozni sredstvi za raziskovanje stotine majhnih zalivov in obale. Apnenčasti klifi, jame, hladne oaze in naravni bazeni so elementi idealnega mikrokozmosa, kjer lahko ponovno vzpostavite povezavo z naravo in morjem. Spontano odkrivanje obale vas vsak dan pelje novim dogodivščinam naproti; morda boste naleteli na ostanke rimske vile ali odkrili majhen neobljudeni otok.
Burja je najverjetneje edini razlog, da si na začetku dneva pogledamo vremensko napoved.

Več si lahko preberete v 228 št. revije Val navtika…