SUP ODKRIVANJA – PRELEPA SLOVENIJA Z VODNE GLADINE

SUP ODKRIVANJA – PRELEPA SLOVENIJA Z VODNE GLADINE

Val221

Od sveže pobeljenih Alp do vetrovne obale in preko skrivnostnega presihajočega jezera do neokrnjene divjine. Naš ’Veliki sup krog po Sloveniji’ nas je letos popeljal od Bleda in Bohinja preko Mosta na Soči do Pirana, mimo Cerkniškega jezera, Križne jame in Kolpe do kaskad reke Krke pod gradom Žužemberk.

Preveva me občutek, da se veliko premalo zavedamo, v kakšnem malem raju živimo.

Sanjamo o potepanjih po svetu, se navdušujemo nad vsem neznanim, a nazadnje osupnemo ob obisku domačih krajev, ki jih do sedaj še nismo uspeli spoznati. In ti biseri se velikokrat nahajajo le streljaj od naše prestolnice Ljubljane.

In se je zgodilo ponovno, na nedavnem, posebej za malo skupino suparjev oblikovanem izletu – odkrivanju Slovenije z vodne gladine. Kako raznolika, na določenih predelih še tako divja, neokrnjena in polna presenečenj je ta naša deželica. Zdi se nam tako samoumevno, a toliko naravnih lepot v tako majhni deželi pravzaprav ni najti drugod po svetu. …

  1. dan

Po skoku v preteklost, vožnji z avtovlakom skozi več kot 111 let star tunel iz Bohinjske Bistrice, prispemo do Mosta na Soči. Soča sicer vedno preseneča s svojo smaragdno zeleno barvo, a tokrat je bilo res enkratno. Po obilnih padavinah je bila barva zaradi apnenca izredno intenzivna in ko je v sotočju pod mostom zaplesala s temno zeleno reko Idrijco, sta skupaj ustvarjali neverjetne barvne vzorce.
Odveslali smo po Idrijci do brzic pod železniškim mostom in uživali med tolmuni in na pol potopljenimi skalnimi gmotami korit. …

Več si lahko preberete v 221. št revije Val navtika.