SUP-er dopust – Morje, jezera ali reke v novi perspektivi

SUP-er dopust – Morje, jezera ali reke v novi perspektivi

Val 229
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Se tudi vi vsako leto pred odhodom na dopust sprašujete, kaj vzeti s seboj, da bodo dnevi, o katerih sanjate v mračnih zimskih mesecih, čim bolj popolni?
Ne vem, kako je z vami, ampak meni se med ali na koncu počitnikovanja vsako leto prikrade občutek, da mi nekaj manjka, da mi je žal, ker se (in to le z malo truda) nisem bolje organiziral ter pripravil in bi šle stvari lahko (popolnoma) v drugo smer. Mnogi ste, ki boste rekli, da se na počitnicah ne potrebuje kaj dosti več od tega, da so poleg nas le prave osebe. Res je. Res pa je tudi, da tedaj, ko avto obrnemo proti dopustniški destinaciji, ne gre zanemariti, katere stvari se peljejo z nami v ali na našem prtljažniku. Ti dodatki so kot češnja na vrhu počitniške torte! Niso osnovna sestavina, je pa z njimi vse slajše! No, jaz sem se odločil, da je tokrat ta češnja napihljiv sup. Že nekaj časa sem kot opazovalec le spremljal, ko so po njej posegali mladi in stari, pa najsi je bilo to na celini ali ob morju …

Pri nas se je v zadnjih letih specializiralo za prodajo in izposojo sup opreme že kar nekaj podjetij. Tako sem tudi sam, in to zadnji trenutek, dan pred odhodom na dopust zavil h Gregorju in si izposodil sup. Načrtovan je bil namreč razgiban dopust: malo morja, malo Gorenjske. In sem dolgo premišljeval, kaj bi mi prišlo prav na obeh koncih. Sup je seveda primeren tako za veslanje po mirni gladini, kot za spopadanje z bolj nemirnimi vodami, valovi, brzicami itd.; tako za slano kot sladko vodo. Oblike in vrste desk se med seboj razlikujejo predvsem glede na namen uporabe, v osnovi pa jih razdelimo na trde in napihljive, slednje so zavoljo lažjega shranjevanja in udobnejšega transporta priljubljene predvsem med rekreativci. Po funkciji jih razdelimo še na tiste lepo široke in stabilne, ki služijo najširšemu krogu ljubiteljev deskanja z veslom in so primerne za različne manj zahtevne okoliščine – sem spadajo tako imenovane raziskovalne, potovalne ter all-round deske.

Ko sem pakiral avto za dopust z malim otrokom, me je partnerica, ki s to mojo odločitvijo glede napihljivega supa, za katerega sem se odločil zaradi omejenega prostora, ni bila čisto v celoti seznanjena, ob odprtju prtljažnika začudeno pogledala: »Kaj skoraj pol prtljažnika letos zasede samo tvoja prtljaga?« No, na moje pregovarjanje, da bo sup vsekakor odlična popestritev za celotno družino, vključno z otročičem, sem začuda kaj hitro dobil potrditev, da gre sup deska lahko z nami.

V čarter podjetju smo najeli jadrnico in se odpravili na ruto med Kornati. Supanje mnogi vzljubijo zato, ker zanj ne potrebujemo posebnega predznanja ali priprav, saj je za uživanje na vodni gladini dovolj le sup, deska torej, in veslo. In res, že prvo jutro sem napihljiv sup enostavno napolnil na palubi jadrnice in že po desetih minutah odkrival skrite zalive še pred sončnim vzhodom. Moja boljša polovica je bila nadvse vesela tudi jutra, ko sem se še pred jutranjo kavico z veslom v roki vrnil iz obiska ribiške barke in, presenečenje, z odličnimi surovinami za pripravo kosila…

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika