Sundeck 550

Sundeck 550

Val208

»100-odstotno made in Italy«

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski in Sundeck yachts

Trendovska ponudba t. i. trawlerjev (it. navetta) je povsem osvojila svetovno navtično industrijo in kupce. V ta boj se je vključil tudi novinec in prvenec ladjedelnice Sundeck Yachts iz Fana, sundeck 550. Slednjega odlikuje italijansko oblikovanje zunanjosti in notranjosti, po dolgem času pa tudi italijanski motor FPT Industrial v strojnici. Preizkusili smo ga lani jeseni v Cannesu. 

Gospodarska kriza in vse, kar je povezano z njo, je pustila zelo močan pečat na navtično industrijo, še posebej na dojemanje plovbe in s tem zabave na morju. Poraba goriva je kot eden najbolj značilnih parametrov plovbe postala glavno vprašanje in predmet mnogih razprav ter pogovorov. Hitrost 26 vozlov (48,1 km na uro), poraba 220 litrov na uro in radij 295 navtičnih milj (546 km) ali pa hitrost šest vozlov (11,1 km na uro), poraba 5,0 litrov na uro in 3.000 navtičnih milj (5.556 km) plovbe so značilne številke obeh filozofij. Prav to so hoteli doseči inženirji – Sundeck 550 zmore oboje, kar je povsem dovolj za vzbujanje pozornosti kupcev in javnosti.
Sundeck Yachts je zelo mlada ladjedelnica, saj so jo ustanovili pred nekaj leti. Angelo Casartelli, Švicar italijanskega porekla, je idejni oče in direktor te ladjedelnice iz Fana.
V ladjedelnici so navtičnemu trgu želeli ponuditi nekaj novega ali, kot je dejal predstavnik na preizkusu, nekaj, kar bo 100-odstotno italijansko. Osnovo predstavlja polizpodrivni trup, hitrost lahko znaša 25 vozlov (46,3 km na uro), plovilo pa bo odlično plulo tudi pri osmih vozlih (14,8 km n uro).
Oblikovanje so zaupali preizkušenim inženirjem iz Zucherri Yacht Designa, ki so do sedaj zrisali preko 200 različnih plovil. Oblikovalec je moral biti Italijan, motorji v strojnici pa prav tako italijanski. …

Za čarter in zasebno uporabo
Že na prvi pogled razporeditev prostorov navduši. Kupcem so za ta razred ponudili nadpovprečno notranjo ureditev. Sundeck 550 je imel v podpalubju štiri popolne kabine s tremi toaletnimi prostori, ne smemo pa pozabiti tudi na kabino za dvočlansko posadko v krmi plovila, ki se prav tako ponaša s svojimi sanitarijami.
Skupaj je na voljo deset spodobnih postelj, kar je za trup dolžine 15,70 metra skoraj neverjetno. …

Italijanski motorji v strojnici
Sundeck 550 je pod kožo zelo tradicionalen in klasičen. Strojnica se nahaja na tri četrtine dolžine od premca in je povsem tradicionalna, saj oba dizelska motorja poganjata štirikrilne propelerje z osmi. Moram priznati, da so v zadnjem času skoraj vse strojnice v zeleni barvi švedskega proizvajalca in da je tak tradicionalen koncept prav simpatičen in všečen. To je še en dokaz, da tudi na tej dolžni tradicionalna konstrukcija še vedno nekaj velja, da je moderna in enostavna za vgradnjo in uporabo. …

Preizkusna plovba
Preizkusno plovbo smo opravili v vodah pred Cannesom, in sicer v mrtvem morju. Pri tem smo imeli v družbi še helikopter, ki je snemal plovbo iz zraka. Sundeck 550 ima zelo veliko vodno linijo glede na dolžino čez vse in to se je poznalo pri plovbi. Še posebej je prišel do izraza velik naklonski kot krme (skoraj 20 stopinj), ki je poskrbel za odlično smerno stabilnost plovbe. Ker smo bili pripravljeni na snemanje s helikopterjem, so bili motorji popolnoma ogreti in smo takoj prešli v akcijo. Najprej je uradni kapitan demonstriral plovbo z vso močjo in plovbo po valovih. Seveda je bila paluba takoj mokra, a to je bilo samo za video posnetek in v promocijske namene. Potem ko sta pilot helikopterja in snemalec zadovoljila svoje zahteve, sem prišel na vrsto jaz in preveril obnašanje v različnih pogojih plovbe.
Ročici na 1.200 vrtljajev – log je pokazal 8,7 vozla (16,1 km na uro), poraba goriva pa je bila 15,5 litra za oba motorja. …

Več si lahko preberete v 208. št. revije Val navtika.