Sun odyssey 50 DS

Sun odyssey 50 DS

Val 142

Udobje po francosko

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Jeanneaujeva linija jadrnic z oznako DS (deck saloon) šteje kar 5 modelov (54, 50, 45, 42 in 39), nedavno pa so nam predstavili še prihodnjo kraljico svoje flote, namenjene udobju, sun odyssey 57 DS.

Kmalu zatem, ko sem se na nekajdnevni plovbi po severnojadranskih lagunah s sestrsko sun odyssey 54 DS s prijatelji dodobra naužil udobja, ki so ga namenili lastnikom in drugim uporabnikom teh zelo prostornih jadrnic, sem imel priložnost podrobnejše spoznati še »za številko« manjšo najnovejšo sun odyssey 50 DS, ki lahko ponudi skoraj enako mero udobja do osmim članom posadke, kot njena večja »sestra«, ki ima, za razliko od »petdesetice«, možnost, da se v premcu uredi še skromna, a uporabna kabina za skiperja. Ta prostor je v 50 DS namenjen jadrom, vanj pa bo mogoče spraviti še mnogo popotne opreme, tudi izpihnjen pomožni čoln. Jadrnico izdelovalec ponuja s tremi osnovnimi razporedi kabin, in sicer z lastniško kabino spredaj ali zadaj, z dvema kabinama v premcu ali v krmi, iz tega pa najverjetnejše lahko izluščimo še eno različico z več kot udobnima samostojnima kabinama v premcu in krmi. Pravzaprav je bila trikabinska sun odyssey 50 DS, kakršno nam je predstavil zastopnik v Sloveniji (Euromarine), že nekakšen hibrid te dvokabinske različice, saj je mogoče steno, ki je delila dve prednji kabini, brez truda razstaviti in pospraviti, pri čemer dobimo razkošno veliko kabino ali, lahko bi rekel, »skupna ležišča«, če bi se izrazil po planinsko. Jeanneaujev razvojni oddelek je zasnoval jadrnico, ki bo lahko pokrivala zelo različne želje in potrebe. Prilagoditi jo bo mogoče tako za večje kot manjše druščine, družinska križarjenja ali pa tudi za čarter. V slednjem ima Jeanneau tudi dolgoletne izkušnje, tako da se gre zanesti tudi v primerno trdnost konstrukcije.

Jeanneaujev sun odyssey 50 DS je namenjen tistim, ki si želijo udobno, dovolj športno, a solidno jadrnico, na kateri ne bodo trpeli utesnjenosti niti ob daljšem bivanju, počitnikovanju ali popotovanju. Vse to bo dobil po zelo zmerni ceni (z osnovno opremo in DDV: 250.800 €). Čeprav sem že stopil na krov z mislijo, da bom ocenjeval bolj bivanje na tej prostorni »Francozinji«, me je kar pošteno presenetila, ko smo ji razpeli krila. Navkljub temu, da je imela navijalno glavno jadro, je hitro pokazala, da je Philippe Briand mojstrsko opravil svoje delo. Kdor si želi malo več športnosti, se bo odločil za “performance” paket, ki pa že ponuja jadrnico, za katero postane lokalni zaliv ali morje premajhno. Najprej nas pritegne Grčija, kmalu še zahodno Sredozemlje, velja pogledati še onstran slavne skale, ki varuje ustje Sredozemskega morja. Kaj pa skok preko velike luže, saj bomo hitro preko, kajne!