Sun Odyssey 440 – osma generacija

Sun Odyssey 440 – osma generacija

Val 237
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Jeanneau

Linija Sun Odyssey je kot ljubezen med starši in otroci, nikoli se ne konča in se nenehno razvija ter raste. Nova, že osma generacija Sun Odysseyev upodablja harmonijo na palubi in pametne ergonomske rešitve, v sodobno oblikovanem in hitrem trupu. Čeprav so skozi leta sledile številne prenove, je bilo zgrajenih več kakor 17.000 primerkov linije Sun Odyssey, ki še danes ne kaže starostnih gub. Nasprotno, razvila se je v jadralsko ikono, ki je preživela test časa. Sun Odyssey 440 je lani, v seriji treh napovedanih jadrnic, kot prva doživela korenito prenovo.

Splošno jadralsko pravilo pravi: »Ne spreminjaj nastavitev jader, dokler imaš hitrost in dober kot.« A smer vetra se glede na našo pot slej ko prej spremeni in potrebne so nove nastavitve jader. Podobno je v poslovnem svetu in nič drugače v navtični industriji. Tega dejstva se dobro zavedajo tudi v francoski ladjedelnic Jeanneau, kjer ne spijo na lovorikah. V široki ponudbi postajajo tudi kupci vedno bolj zahtevni, z veliko informacijami na voljo pa tudi izobraženi. Za učinkovito prodajo je potrebno ponuditi nekaj več, nekaj novega. Pri Jeanneauju si želijo biti tudi ustvarjalci trendov in pri osmi generaciji Sun Odysseyev jim je to kar uspelo. Lansko leto so s predstavitvijo Sun Odyssey 410 v Cannesu zaključili trojček v liniji Sun Odyssey, katerim skupni imenovalec je spuščena paluba v kokpit ali tako imenovana »walk around« rešitev.

Osma generacija in 27 let obstoja linije Sun Odyssey

Pod osmo generacijo Sun Odysseyev, ki uspešno združujejo sodoben slog, toplo notranjost in ergonomijo, sta se podpisala Philippe Briand in Jean-Marc Piaton. Po skrbni preučitvi obstoječe ponudbe in z mislijo na svoje uporabnike so v dveh priznanih oblikovalskih podjetjih oblikovali hitro jadrnico z veliko udobja. Linija Sun Odyssey šteje že 27 let, zato je bil velik izziv ponuditi trgu nekaj novega, drugačnega. Jadrnica, ki bo vsestransko uporabna, tukaj imamo v mislih čarter posel in zasebne lastnike, mora biti obenem cenovno sprejemljiva. Zunanjo podobo nove generacije zaznamuje visoko zmogljiv trup s številnimi tehničnimi in tehnološkimi rešitvami…

Več si lahko preberete v marčevski številki Val navtika 237.