Strip svetila

Strip svetila

Val 149

Vsi ljubitelji morja vemo, da so večeri na barki nekaj posebnega, zanje pa potrebujemo tudi razsvetljavo. Če smo na barki več dni in nimamo prav pogostih zagonov motorja in priklopov na električno omrežje na obali, se nam ob dolgih večerih kaj hitro zgodi, da se nam izprazni akumulator. Če imamo ločene akumulatorje za zagon motorja in za druge porabnike, to niti ni tako problematično. Če pa je na barki le en akumulator, pa se moramo vedno zavedati problema, ki lahko nastane, če napetost v akumulatorju pade pod dopustno, ki še omogoča vžig motorja. Proti praznim akumulatorjem se seveda borimo z ugašanjem ali z večjo učinkovitostjo električnih porabnikov.

Prav to je bilo vodilo razvojnega oddelka podjetja STRIP`s d. o. o., ki je pod blagovno znamko Lumenia trgu predstavilo nov izdelek, ki bo navdušil vse, ki se ukvarjajo s prenovo bark, barko šele opremljajo ali pa so se že kdaj srečali s težavo praznega akumulatorja na barki. V sodelovanju s Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za elektrotehniko so razvili svetilko LUM REF, ki je odličen »retrofit« za obstoječe halogenske (večinoma 20-vatne) svetilke, ki jih imamo na barkah.

Glavna prednost svetilke je izredno majhna poraba. Svetilka porabi namreč le 3 W (v primerjavi z 20 W pri klasičnih halogenskih žarnicah). Tako boste ob enaki porabi električne energije lahko uživali kar sedemkrat dlje. Če se vam je kdaj zgodilo, da ste imeli v sistemu nekoliko povišano napetost in so vam zaradi tega odpovedovale žarnice, lahko po namestitvi LUM REF na to težavo pozabite. Svetilka ima v svojem aluminijastem vznožju, ki skrbi za dobro odvajanje toplote, vgrajeno elektronsko vezje, ki uravnava tok skozi svetleče diode. Prav zaradi tega vezja lahko svetilko priključite na enosmerno napetost od 9 do 33 V ali na izmenično napetost od 12 do 24 V. Svetilka deluje ustaljeno (z enako močjo) od 12 V navzgor. Če vam bo napetost v akumulatorju padla pod 10 V, pa se bo to poznalo tudi na svetilki, saj pri napetosti 10 V deluje le še z močjo 1,5 W. Elektronsko vezje omogoča, da svetilko lahko uporabite tako na barkah z napetostjo 12 V, kot tudi na barkah z napetostjo 24 V.

Ker svetilka za svetlobni vir uporablja močnostne LED diode, je njihova življenjska doba v večini primerov daljša od življenjske dobe naših bark. Če je barka v enem letu v uporabi 10 tednov in vsako noč uživamo ob svetlobi naših žarnic, imamo le-te prižgane okoli 500 ur letno. Življenjska doba LUM REF svetilk je okrog 50.000 ur, kar pomeni 100 let. Tudi če je vaša jadrnica v »charter floti« in je v uporabi 20 tednov letno, se vam ni treba bati, da boste kdaj menjali žarnice.

Ena izmed dodatnih prednosti je tudi posebno oblikovana optika, ki je bila razvita z najboljšimi simulacijskimi programi za načrtovanje optičnih sistemov. V tej svetilki so uporabljene 3 svetleče diode, ki s pomočjo uporabe sistema Fresnelovih leč oddajajo svetlobo v širokem snopu in omogočajo enakomerno osvetljenost na večji površini kot pri običajnih nadomestnih LED žarnicah.

Sama svetilka je izdelana izredno kompaktno in jo zaradi majhnih mer (izrez 60 mm, globina 3 cm) in nizke temperature ohišja lahko namestite tudi na lesene materiale. Stopnja zaščite IP 44 (zaščita pred škropljenjem z vodo iz vseh smeri) omogoča uporabo tudi v zunanjih delih barke, ki niso pogosto izpostavljeni vodi.