Stingray 205 cx in lx

Stingray 205 cx in lx

Val 147

Z in brez

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Med manjšimi dnevnimi gliserji se na našem trgu že nekaj časa zopet pojavlja tudi ameriški Stingray, katerega modele zaznamuje predvsem preprostost, dobra izdelava in solidna cena.

Tokrat smo pod drobnogled vzeli kar dva predstavnika njihove flote. Boljše rečeno, enega v dveh različicah. Namreč model 205 je na voljo v izvedbi s kabino ali z odprtim premcem.

Čolna sta oblikovno enaka in sledita dolgoletnim linijam, ki so postale kar nekakšen zaščitni znak te ameriške ladjedelnice, ki v obdobju razcveta navtične industrije ni podlegla želji po izdelavi vse večjih in večjih čolnov.

Čolna sta bila opremljena z Volvovima motorjema z enako delovno prostornino, 4,3 litra, le da je imel model lx uplinjač in je premogel 139,7 kW (190 KM), model cx pa elektronski vbrizg goriva in 165,4 kW (225 KM). Temu primerne so bile tudi razlike pri merjenju hitrosti. Oba čolna smo testirali hkrati, zato so bile razmere za oba enake, in sicer bonaca v izolskem akvatoriju.

Glavne značilnosti Stingrayevih čolnov smo omenili že v uvodu, zato si bomo zdaj pogledali le še cenovni razpon za modela 205 cx in lx, pravzaprav ls in cs, kar pomeni standardni paket opreme. Najcenejši bowrider ls s 3-litrskim motorjem z elektronskim vbrizgom goriva in 110,3 kW (150 KM) brez dajatev in prevoza stane 22.525 €, različica, kakršno smo imeli na testu, pa 23.711 €. 205 s z osnovnim 3-litrskim motorjem stane 24.554 €, testna različica pa 27.516 €, pri čemer je pri obeh treba nekaj dodati še za paket opreme x.