Številne novosti iz Jeanneauja

Številne novosti iz Jeanneauja

Val 152
AVTOR Matija Klemenc
FOTO Jeanneau

Za naslednjo sezono pri francoskem Jeanneauju pripravljajo številne novosti tako pri jadrnicah, kot tudi pri večjih in manjših predstavnikih njihovega motornega programa.

Med jadrnicami napovedujejo novo potovalno jadrnico sun odyssey s povsem novo oznako 409, med motornimi plovili pa je novosti kar malce nepregledna množica.

Med motornimi čolni se obetajo novosti v seriji cap camarat, in sicer v različicah CC (center console), WA (walk around) in DC (day cruiser) – skupaj kar 11 novih modelov.

Pod blagovno znamko prestige za naslednjo sezono obljubljajo kar štiri modele s poveljniškim mostičkom z oznakami 350, 400, 440 in 510, v seriji express (s hard top nadgradnjo) pa 390s, 440s in 500s.

Sun odyssey 409

Serijo Jeanneaujevih jadrnic sun odyssey že zelo dobro poznamo, zato bi težko lahko rekli, da nas lahko kar koli preseneti. Pa vendar sta nas že največja modela 53 in 57 zelo prijetno presenetila tako pri jadralskih lastnostih, kot tudi pri udobju, kakovosti izdelave in ne nazadnje tudi ceni.

Preseneča pa tudi nova sun odyssey 409, ki se že lahko pohvali z nominacijo za evropsko jadrnico leta.

Na jadrnici se spogledujemo s številnimi rešitvami, ki obljubljajo več udobja, hitrejše jadranje in bolj lahkotno upravljanje.

Pri tem velja omeniti revolucionaren sistem, ki bo lahkotnost manevriranja z joystickom prinesel tudi med jadralce. 360 docking, kot so pri Jeanneauju poimenovali ta sistem, ki deluje na Yanmarjevih motorjih z vrtljivo sail-drive pogonsko nogo, bo na voljo pri večjih modelih, preizkusili pa so ga na modelu 45 DS.

409 ponuja štiri možnosti snasti in jadrovja, kar nam omogoča, da jadrnico lahko prilagodimo posameznikovim željam, denimo za regatno jadranje, ali pa bolj ležerno dopustniško lovljenje poletnih sapic.

Posebnost oblikovanja, ki ga je zakrivil Phillipe Briand, sta ostrejša robova na krmnem delu, ki smo jih vajeni z bolj regatno usmerjenih jadrnic. Robova pripomoreta k stabilnosti med jadranjem in doprineseta k prostornini krmnih kabin.

V notranjosti se lahko pohvali z visoko stopnjo prilagodljivosti željam kupca, zlasti kar se tiče odtenkov pohištva, podnic in oblazinjenja, kupec pa lahko izbira med številnimi razporeditvami, med katerimi bo zagotovo prevladovala trikabinska različica z dvema toaletnima prostoroma in ločeno kabino za prhanje.

Vsi prostori v podpalubju so svetli in zračni, za kar v kabinah skrbijo tudi ozka bočna vzdolžna okna, ki so prav tako novost pri oblikovanju.

Prestige novosti

Med motornimi jahtami blagovne znamke prestige je napovedanih kar sedem novih modelov, in sicer štirje s poveljniškimi mostički in trije »s«-i s hard topom.

Pri jahtah s poveljniškim mostičkom je oblikovna osnova admiralski prestige 60, ki smo ga predstavili slabo leto nazaj. Po njem se zgledujejo tako po linijah, barvi trupa, obliki oken, kot tudi v izbiri odtenkov in oblik interjerja.

Najmanjši model, prestige 350, odlikuje odlična ergonomija in udobje, čemur pripomore tudi izjemno prostoren poveljniški most in lastniška kabina s pogledom na morje skozi vzdolžni okni v trupu, ki sta oblikovno povzeti po prestigu 60.

Druga kabina je prav tako zelo prostorna, sestavljata pa jo dve ločeni ležišči, ki ju je moč združiti v eno dvojno.

Prestige 350 poganjata dva motorja z Z pogonskima nogama, kar omogoča izjemno gibčnost in dober izkoristek moči ter s tem nizko porabo goriva.

Novemu 350 sledijo še 400, 440 in 510, ki z vsakim čevljem pridobivajo na udobju in razkošju bivalnih prostorov.

Med športnejšimi različicami z oznako »s« moramo omeniti tri novosti, in sicer 390s, 440s in 500s. Natančneje si poglejmo največjega, prestige 500s.

Jahta je bila narisana s filozofijo čistega oblikovanja, dobrih plovnih lastnosti in prostornosti. Tu velja omeniti, da je pod oblikovanjem podpisan tudi slovenski J&J Design studio in prav tako pod prestigom 350.

Prestige 500s zaznamuje izjemno število oken, zlasti tistih v trupu, kar zagotavlja veliko svetlobe v vseh podpalubnih prostorih, zlasti v lastniški kabini, kateri je odmerjeno največje okno. V notranjosti tudi športna serija »s« sledi sodobnemu oblikovanju pohištva in izbiri kontrastnih odtenkov oblazinjenja, ki ga je začrtal admiralski prestige 60.

Prestige 500s nudi veliko udobja tudi na palubi, zlasti v kokpitu in na premcu, kjer si lahko uredimo tudi majhen bimini za preživljanje prijetnih trenutkov v senci na premcu.

Kokpit in salon povezujejo štiridelna drsna vrata, ki odprta nudijo popolno povezavo med prostoroma, pri čemer lahko odprto hard top streho zastremo z navijalno zaveso in salon zaščitimo pred vročim soncem.

Prestige 500s poganjata dva najsodobnejša Volvova IPS 600 motorja s sodobnim pogonom in po 320 kW moči.

NC11

NC11 je nekakšna mešanica razkošne prestige linije in ribiško ali pa bolj delovno usmerjenih merry fisherjev. NC pomeni »New Concept« ali novi koncept in res bi mu lahko tako rekli, saj združuje najboljše lastnosti obeh serij v lepo in praktično celoto, ki je vsekakor zanimiva za evropski trg.

Elegantna oblika in klasični dizajn predstavlja novo vizijo družinske jahtice z vsemi potrebnimi dodatki in lastnostmi.

Klasične lastnosti hard top jahte so velika panoramska okna in premična streha ter salon in kokpit v isti ravni s štiridelnimi drsnimi vrati, ki ju povezujejo.

NC 11 poganjata dva dizelska motorja z Z pogonskima nogama, ki nudita veliko mero gibčnosti in preprosto upravljanje.

Cap camarat

Prvi cap camarat je bil splovljen pred skoraj 30 leti in od tedaj je bil vedno v vrhu v svojem razredu.

Za sezono 2011 lahko pri tej seriji pričakujemo veliko novega, kot je denimo cap camarat 8.5 WA, ki je tudi nov admiralski predstavnik te serije.

Zaznamujejo ga všečno, elegantno oblikovanje z mehkimi linijami in bočnimi okni, s centralno krmilno konzolo ter z ravnim, oblazinjenim premcem. Odlikuje ga klasični trup z ostrim premcem in možnostjo namestitve enega ali dveh zunajkrmnih motorjev.

V tej seriji med novosti sodi še manjši cap camarat 7.5 WA, ki ga prav tako zaznamujeta bočni okni, prilagodljiv kokpit in raven premec. Tudi manjšemu 7.5 WA lahko nadenemo enega ali dva zunajkrmna motorja skupne moči največ 220 kW.

7.5 WA ima zagotovo vse prednosti, da postane najbolje prodajani čoln tipa WA v Evropi.

Cap camarat 7.5 nudi še dve različici, in sicer ribiško naravnani odprti CC (Center Console) s krmilno konzolo in elegantni 7.5 DC (Day Cruiser), ki je namenjen dnevnim izletom in občasnim prenočevanjem v dvoje v romantičnih zalivih. 7.5 DC se ponaša z elegantnim oblikovanjem in dobrim podvodjem ter izrazitima bočnima oknoma, ki kabini zagotavljata veliko svetlobe, hkrati pa sta lep okras na trupu.

Merry fisher 6 in 595

Serija merry fisher je bogatejša za model 6, ki je s svojo pilotsko kabino z naprej nagnjenim vetrobranskim steklom izrazito namenjen ribištvu in plovbi po neprijaznem morju, kar klasični trupi te serije brez težav zdržijo.

Merry fisher 595 je manjši bratec modela 645, ki je že požel veliko uspeha na evropskih tleh. Prednost je bila dana kokpitu, ki je večji kot na primerljivih čolnih, klop pa je snemljiva in tako ne moti med ribarjenjem, hkrati pa nudi udoben družabni prostor.

V notranjosti 595 nudi veliko dvojno ležišče v premcu in dve majhni klopi s premičnimi naslonjali in z mizo na sredini ter s krmarskim mestom, za katerim je celo majhna kuhinja s hladilnikom.

Omejene serije plovil

Za konec naj omenimo še omejene serije plovil, ki so jih pri Jeanneauju pripravili za to jesen. Sun odyssey 33i je do konca meseca novembra mogoče naročiti po 15 % nižji ceni, ki znaša 59.900 € + DDV.

Pri naročilu sun odyssey 49i vam do konca novembra podarijo nov sistem 360 docking, premčni potisnik in avtopilot, skupaj v vrednosti 22.000 € + DDV, po posebni promocijski ceni pa je na voljo tudi sun fast 3200, ki jo lahko do konca novembra naročite po 23 % nižji ceni (62.900 + DDV).