Val navtika Exclusive: Intervju – Stephen M. Julius

Val navtika Exclusive: Intervju – Stephen M. Julius

AVTOR Julijan Višnjevec

Stephen M. Julius je direktor in solastnik podjetja Chris-Craft Corporation, pa tudi ustanovitelj in izvršni direktor Stellican Ltd., zasebne finančne ustanove s sedežem v Londonu. Družba se ukvarja z investiranjem kapitala in s ponovnim zagonom podjetij z znanimi blagovnimi znamkami. Njegove investicije so bile razpršene po različnih podjetjih v Veliki Britaniji, Italiji in ZDA.
Poleg nakupa Chris-Craft Corporation, ki je bil izvršen leta 2001, ima Stellican Ltd. v lasti najstarejšo blagovno znamko motociklov v ZDA, poimenovano Indian, pa tudi Rivo SpA, ki sicer gradi luksuzne motorne čolne v Italiji, in prvoligaša italijanske serije A, tj. Vicenza Calcio.
Stephen Julius je svoj poslovni dar nadgradil z univerzitetno izobrazbo in magisterijem iz ekonomije na univerzi v Oxfordu, naziv magistra poslovne administracije pa je kasneje pridobil na harvardski univerzi.

V 50. in 70. letih je Chris Craft gradil veliko plovil s kabino, t. i. »cabin cruiserjev«, in sicer dolžine od 60 do 70 čevljev. Kaj se je zgodilo potem, zakaj jih danes ne izdeluje več?
To je vprašanje za milijon ameriških dolarjev. Očitno je, da je trg čolnov s kabino ogromen. Sami seveda o njem premišljujemo in delamo načrte, a biti moramo prepričani, da zanj obstaja povpraševanje na ameriškem trgu. Seveda je za nas pomembno tudi ostalo tržišče, a ameriško je tisto, ki trenutno nezadržno raste. Drugi razlog je, da je konkurenca ogromna, da je na trgu ogromno tistih, ki gradijo zelo podobne produkte. Če ponujaš plovila na kubični meter, potem ni uspeha. Torej: ali premišljujemo o tem? Vsekakor. Ali je povpraševanje po takem plovilu, dolgem 30, 40 in 50 čevljev? Je.

Zakaj se je Chris Craft v 90. letih umaknil s tega trga?
Ko sem leta 2001 prevzel posel skupaj s Stephenom Heesom, se je podjetje že umaknilo iz tega segmenta plovil (razen različica 26 čevljev), zato natančnega razloga za prenehanje ne poznam. Kakor koli, to podjetje je v 80. letih imelo 400 tisoč dolarjev prihodkov. To je zajetna številka! Ko naši kupci pridejo, ne sprašujejo po ceni in popustih, temveč samo rečejo: »To plovilo mi je všeč. Hočem ga imeti.« Cena torej ni bistvenega pomena.

Zadnji čoln iz tika ste zgradili leta 1972. Je bilo od tedaj po lesenih čolnih še kaj povpraševanja?
Ko sem bil še lastnik Rive, sem imel v lasti zadnjo aquaramo, zgrajeno leta 1995. Ko sem prevzel Chris Craft, sem se preko RAM podjetja s Carlom Rivo osebno dogovoril, da bodo zame gradili lesene čolne, če mi uspe dobiti naročilo za deset kosov. Veste, koliko sem jih dobil? Niti enega. Dejstvo je, da je vzdrževanje lesenega čolna nočna mora. Seveda bodo ljudje kupili star Rivin ali Chris Craftov leseni čoln, za nove pa je povpraševanje izjemno majhno. Danes vsi želimo plovilo, ki bo preprosto za vzdrževanje. Kar mi danes počnemo, je uporaba tika na čim večjih površinah, da bi čoln dobil ta okus, privlačnost lesenega čolna. ..

Več si lahko preberete v Val navtiki Exclusive.