Štart

Štart

Val 159
AVTOR Robert Rodman
FOTO arhiv

Največji pomen predštartnih manevrov je ta, da jadrnico spravimo v položaj, kjer bomo lahko jadrali v polnem, svežem vetru, brez turbulenc, ki bi jih ustvarjale druge jadrnice. Ob tem pa moramo sebi v prid izkoristiti prvi rahel obrat vetra, ki nam bo omogočil, da odjadramo naprej od glavnine jadrnic v floti. Če bi se morebiti zgodilo, da do tega za jadralce tako pomembnega obrata pride že na sami štartni črti, ga moramo seveda predvideti in izkoristiti.

Prve jadrnice, ki jim je uspel ta izkoristek, so vsekakor tudi prve na boji, ki označuje prostor za obračanje jadrnice. Zato moramo že na samem štartu računati s tem, da nam je ta obrat vetra čim bolj blizu oziroma moramo sami jadrati proti prostoru, kjer ga pričakujemo.

Če smo uspeli v predštartnem času ugotoviti, kateri del štartne linije je favoriziran, potem moramo sedaj vso pozornost posvetiti obratom vetra, zlasti tistim, ki prihajajo do nas zadnjo minuto pred štartom. Te ugotovitve nam lahko v zadnjem hipu spremenijo strategijo štarta, zato velja počakati do konca, še zlasti v dneh, ko je veter muhast in nima enakomerne smeri.

Najlažje je seveda takrat, ko so pogoji, smer vetra in njegovi obrati enakomerni. Na odprtem morju se veter nenehno in enakomerno obrača, bodisi v smeri urinih kazalcev bodisi pa tudi nasprotno. Vse je odvisno od vremenskih razmer. V bližini obale lahko skoraj vedno pričakujemo predvidljive obrate vetra, ki jih povzroča »bližina obale«. V primeru trajne smeri in moči vetra ali takrat, ko vemo, da je ta zanesljivo nekje na poti med nami in bojo, bomo seveda jadrnico takoj usmerili proti novemu vetru. V tem primeru bo za nas favoriziran del štartne črte tisti, ki je bližje novemu vetru. Na primer predvidimo, da bo nekaj minut po štartu, ko bomo jadrali z levimi uzdami, veter obrnil za nekaj stopinj v levo, se pravi nam »v dobro«: v tem primeru je vsekakor boljše, da štartamo z jadrnico na skrajnem levem delu štartne črte, pa čeprav je ob štartnem strelu favoriziran desni del prostora pred štartno črto. Ob predvidenem obratu bodo vse jadrnice, ki so štartale na desnih (prednostnih) uzdah in jadrale »v škaršu«, primorane izvesti obrat proti vetru. Na novih uzdah pa ugotovijo, da so jadrnice, ki so prej štartale na nasprotnih uzdah, že pred njimi.