Stal Mar: novo ime, preverjena vsebina že 25 let

Stal Mar: novo ime, preverjena vsebina že 25 let

AVTOR Uredništvo Val navtika
FOTO Julijan Višnjevec, arhiv Aleš Strmljan

Stal elektronik se od zdaj naprej predstavlja pod imenom Stal Mar. Stal Mar je navtikom dobro poznano podjetje s številnimi zastopstvi blagovnih znamk opreme in plovil ter s prijaznim servisom. Poleg spremembe imena letos beležijo svoje 25. leto delovanja, kar je zavidanja vredna obletnica. Njihovo delo na področju navtike pripomore k ekonomskemu zdravju in dobri kondiciji posameznikov tega priljubljenega preživljanja prostega časa, pa tudi k dobremu počutju tistih, ki jim navtika predstavlja način življenja.

Zgodovina, ki je pripeljala do preimenovanja podjetja
Podjetje Stal elektronik d. o. o. je začelo poslovati leta 1991. Po začetni, nekajkratni menjavi lokacije sedeža podjetja so svoje mesto našli na Tbilisijski ulici 89 v Ljubljani, kjer danes lahko najdemo tudi njihovo sodobno servisno delavnico in skladišče. Sicer lahko njihovo prvotno ponudbo razdelimo na dva sklopa. Prvi del zajema izdelke in servisne storitve za osebna vozila, kombinirana vozila, prikolice ter avtodome, drugi del pa vključuje ponudbo plovil in dodatne opreme za plovila. V začetnih letih poslovanja je bila v ospredju ponudba dodatne opreme za avtomobile, zlasti avto alarmov blagovne znamke GT. Prvi njihov odmevnejši dosežek na navtičnem področju sta predstavljala prodaja in servisiranje plovil Azimut. Leta 2009, ko so v Slovenijo začela prihajati prva plovila Selene, je bila to prodajna niša, v kateri je podjetje Stal elektronik d.o.o. videlo svojo prihodnost. Prodaja tovrstnih plovil sicer ni bila velika, zato se je podjetje še naprej ukvarjalo z vzdrževanjem bark, vgradnjo dodatne opreme in s prodajo rabljenih bark. Kljub temu je bila to prelomnica, ki je začetno ponudbo podjetja krepko nagnila v navtično smer in podjetje pripeljala do slovesa enega največjih ponudnikov navtične opreme v Sloveniji. Ob 25. obletnici obstoja so zato izkoristili priložnost in se odločili, da tudi samemu nazivu podjetja dodajo navtični zven in s tem še povečajo prepoznavnost v navtičnih vodah. Podjetje so tako pred nedavnim preimenovali v Stal Mar d. o. o. Imenu primeren je tudi najnovejši logotip, vsi ostali podatki pa ostajajo nespremenjeni, prav tako enaka ostaja tudi sama dejavnost podjetja.

Ponudba podjetja Stal Mar d. o. o.
Ponudba izdelkov podjetja STAL MAR d. o. o. je zelo bogata, in sicer tako pri prodaji na debelo, pri kateri sodelujejo uvozniki in distributerji znanih blagovnih znamk, kot tudi pri prodaji na drobno. Na tem področju pogodbenim in končnim strankam nudijo izdelke priznanih blagovnih znamk, montažo oziroma vgradnjo ter kakovosten servis, ki izdelkom zagotavlja dolgo uporabnost.
Za Slovenijo, pa tudi za območje nekdanje Jugoslavije, so zastopniki blagovne znamke Bennett, sistema za izravnavanje plovil, ki je nepogrešljiv na praktično vsakem motornem plovilu. Prodajajo in servisirajo tudi brezžične krmilne sisteme in alarmne sisteme izdelovalca Astel, sonarje Airmar, razsoljevalnike Searecovery, navtične elektronske komponente in opremo za NMEA 2000 standard Maretron, varnostno opremo McMurdo, generatorje, polnilce, inverterje in ostalo opremo proizvajalca WhisperPower ter svetila Hella Marine. Za potrebe komunikacije sta tu Cobra electronics s celotno paleto VHF postaj za osebno in ICOM za osebno ter profesionalno rabo. Na vsakem plovilu ali avtodomu so prav tako nepogrešljive antene Glomex. V zadnjih letih so pridobili še zastopstvo za blagovno znamko PARKER-RACOR (filtracija za vse namene) in BSS – BLUE SEA SYSTEM. Ta znamka nudi baterijske polnilce, inverterje, stikala Heavy Duty in stikalne plošče, konektorje, izolatorje, napajalne distribucijske panele idr. Pomemben del ponudbe predstavlja tudi Vitrifrigo, priznano italijansko podjetje, ki je znano predvsem po izdelavi hladilnikov za navtično in avtomobilsko industrijo ter gostinske obrate. S ponosom zastopajo tudi Kabolo, nizozemskega proizvajalca oljnih in dizelskih ogrevalnih sistemov, primernih za vse vrste aplikacij na plovilih ter vozilih. Zadnja pridobitev je zastopstvo za blagovno znamko Solbian, ki je relativno nov italijanski proizvajalec sončnih celic in opreme. Solbian produkti so primerni za vse aplikacije v navtiki in avtomobilizmu ter celo stanovanjskih gradnjah, fleksibilne sončne panele pa se lahko pohvalijo z najvišjim, preko 22,5-% izkoristkom. Podjetje je pred nedavnim podpisalo še pogodbo o zastopanju in prodaji plovil Sasga, jadrnic Salona in motornih jaht Sundeck Yachts. S tem so zaobjeli celotno paleto plovil, saj je Selene klasični tip plovila, Sasga vmesni, Sundeck pa zelo sodobna linija bark.
So tudi pogodbeni partner nekaterih vodilnih podjetij v slovenski in hrvaški navtični industriji, med katerimi so podjetja SVP AVIO, Elan Marine, Adex idr. Sodelujejo tudi s podjetji, ki so uvozniki in zastopniki tujih blagovnih znamk plovil, med katerimi prevladuje sodelovanje s podjetjem Jucca nautica d. o. o. in T. T. Y. d. o .o. Podjetje ima svojo bazo še v Marini Punat na otoku Krk, ki predstavlja dobro izhodiščno točko, tam pa opravljajo servisne posege na večjem številu plovil. Kakovosti vgradnje izdelkov vodilnih izdelovalcev namenjajo veliko svoje pozornosti. Prepričani so, da je pri njih vgrajena dodatna oprema popolnoma enakovredna ali celo boljša kot serijsko vgrajene naprave v vozilih in plovilih.
Za zaključek lahko rečemo, da so podjetju trdo delo, razvoj, vztrajnost in strokovno usposabljanje prinesli želeni rezultat. Navkljub položaju, v katerem se trenutno nahaja gospodarstvo po vsej zemeljski obli, ne izgubljajo volje in zanosa. Celo več, kaže se potreba po dodatni širitvi prodajnega programa, kar bo nov izziv za vodstvo in podjetje kot celoto.