Stal Elektronik

Stal Elektronik

Val 140

Predstavitev podjetja

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Stal Elektronik

V današnji tako imenovani informacijski dobi nas različni izdelki s področja elektronike in elektrotehnike v vsakdanjem življenju obkrožajo tako rekoč povsod, zato si življenje brez tega le še stežka še predstavljamo. Elektronika nam pogosto omogoča medsebojno komunikacijo, pomaga vozilom ter plovilom pri zmanjševanju in spremljanju porabe goriva, stabilnosti vožnje ter plovbe, udobju potnikov in podobno; da o sodobnih industrijskih strojih in napravah sploh ne govorimo. Stal elektronik d.o.o. s skoraj dvajsetletno tradicijo kakovostne ponudbe izdelkov in servisnih storitev zaseda posebno mesto med tovrstnimi podjetji.

Začetki podjetja Stal elektronik d.o.o. segajo v leto 1991, ko je iz garažnega serviserja in vgradnje avtoalarmnih sistemov podjetje začelo svojo uspešno pot. Sedež podjetja je bil vseskozi na različnih lokacijah na Viču v Ljubljani, konec devetdesetih let pa so kupili poslovne prostore na Tbilisijski ulici, kjer je sedež podjetja še danes. V teh prostorih se nahaja tudi sodobna servisna delavnica ter skladišče.

Ponudba izdelkov podjetja Stal elektronik je zelo bogata, tako pri prodaji na debelo, kjer so uvozniki in distributerji znanih blagovnih znamk, kot v prodaji na drobno. Na tem področju pogodbenim in končnim strankam ponujajo blago priznanih blagovnih znamk, opravijo montažo oziroma vgradnjo, ter zagotavljajo kakovosten servis za dolgo uporabnost izdelka.

Vsebinsko lahko njihovo ponudbo razdelimo v dva sklopa. Prvi se nanaša na ponudbo izdelkov in servisnih storitev za vozila, drugi del ponudbe se nanaša na ponudbo izdelkov in servisnih storitev za plovila. Čeprav je bilo podjetje v prvih letih obstoja bolj poznano po ponudbi dodatne opreme za avtomobile, še zlasti avtoalarmov z blagovno znamko GT – avtoalarm, je v zadnjem času podjetje bolj poznano kot največji ponudnik navtične opreme v Sloveniji.

Na področju navtične opreme zastopajo in prodajajo izdelke blagovne znamke Bennett – sisteme za izravnavanje plovil, ki so nepogrešljivi na praktično vsakem motornem plovilu. Prodajajo in servisirajo tudi brezžične krmilne sisteme in alarmne sisteme izdelovalca Astel, sonarje Airmar, razsoljevalce Searecovery, navtične elektronske komponente in opremo za NMEA 2000 standard Maretron, sete za potapljanje Ralf Tech in drugo. Za potrebe komunikacije je tu Cobra electronics s celotno paleto VHF postaj za osebno in profesionalno rabo. Glomex antene so prav tako nepogrešljive na vsakem plovilu ali avtodomu. Za naše udobje na plovilu pa so poskrbeli tudi z izdelki blagovne znamke Gobius. To so ultrazvočni senzorji za merjenje odpadne ali pitne vode. Izdelki so primerni za montažo na plastične, aluminijaste ali kovinske rezervoarje. So pooblaščeni prodajalci in serviserji za blagovno znamko Geonav, ki je eden vodilnih izdelovalcev chartploterjev na svetu. Na plovila, po željah naročnikov, vgrajujejo tudi izdelke drugih priznanih blagovnih znamk.

Za izdelke Bennett in Gobius imajo tudi ekskluzivno prodajo za območje držav Hrvaške, Črne gore, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Sodelujejo pa tudi z drugimi evropskimi državami, še zlasti z Italijo, Češko in Madžarsko.

Na navtičnem področju so pogodbeni partner nekaterih vodilnih podjetij v slovenski in hrvaški navtični industriji, med katerimi so podjetja Seaway Group, Elan Marine, Adex, Monachus in drugi. Sodelujejo tudi s podjetji, ki so uvozniki in zastopniki tujih blagovnih znamk plovil; med njimi prevladuje sodelovanje s podjetjem Yucca Boats.

V svoji ponudbi imajo močno uporabniško podporo za svoje izdelke, zato so še zlasti priljubljeni pri svojih kupcih. Veliko svoje pozornosti namenjajo kakovosti vgradnje izdelkov vodilnih izdelovalcev, zato zatrjujejo, da je pri njih vgrajena dodatna oprema popolnoma enakovredna ali celo boljša kot serijsko vgrajene naprave v vozilih in plovilih.

Z veseljem lahko rečemo, da so trdo delo, razvoj, vztrajnost in strokovno usposabljanje prinesli želen rezultat. Navkljub nezavidljivemu položaju, v katerem se trenutno nahaja gospodarstvo po vsej zemeljski obli, ne izgubljajo volje in zanosa. Celo več, kaže se potreba po dodatni širitvi prodajnega programa, kar bo nov izziv za vodstvo in podjetje kot celoto. Z vztrajnim delom, kakovostjo, celovito ponudbo in jasnimi cilji lahko z optimizmom zrejo v prihodnost.