SSL Gold Cup – STAR SAILORS LEAGUE GOLD CUP

SSL Gold Cup – STAR SAILORS LEAGUE GOLD CUP

Val 239
AVTOR Julijan Višnjevec, Borut Maraž
FOTO Julijan Višnjevec

Prelomnica v jadralnem športu: dobili bomo novo nacionalno reprezentanco v jadranju

Z dnem uradne objave prihodnjega jadralskega spektakla Star Sailor League Gold Cup, se je začelo novo obdobje v tekmovalnem jadranju. Ekipe najboljših jadralcev posamezne države bodo tekmovale med seboj na tehnološko izpopolnjenih jadrnicah dolžine 14 metrov, da bi ugotovili kdo bo postal »najboljša jadralska nacija na svetu«. Posadke bodo jadrale na enakih jadrnicah, kjer bo zmago določala spretnost, znanje, veščine jadralcev in ne kdo ima tehnološko boljšo jadrnico. Posamezne države bodo tako dobile tudi svojo najboljšo ekipo, posadko, jadralce, za katere bodo navijali športni navdušenci, prav tako kot navijajo za državno reprezentanco v košarki, rokometu, nogometu in drugih športih.

Vodilni organ v jadralnem športu, World Sailing, je dogodek poimenoval »Special Event«, tako je SSL Gold Cup največji dogodek, ki so ga zasnovali nekateri najboljši mednarodni jadralci in Star Sailor League (SSL) – organizacija, ki je postavila SSL Ranking sistem (lestvico najboljših v jadranju), SSL Grand Slam in letni SSL Final. Prvi SSL Gold Cup bo potekal septembra in oktobra 2021 na Ženevskem jezeru v Švici.

Na regatah SSL Gold Cup bodo najboljši jadralci sveta tekmovali za znatne denarne nagrade. To je pritegnilo tudi jadralce znamenitega Pokala Amerike, pa tudi več kot 70 jadralcev, ki so nastopili na olimpijskih igrah, od teh 17 nosilcev zlatih medalj, 16 srebrnih in 18 bronastih. Ti jadralci bodo glavnina posadk nacionalnih timov, ki se bodo pomerili v SSL Gold Cup regatah…

Vasilij Žbogar, kapetan slovenske jadralske reprezentance

Mislim, da je to res velika priložnost za Slovenijo kot jadralno državo, da se pokaže širši svetovni javnosti. Do sedaj je prijavljenih že 48 držav, pričakujejo jih okoli 100, kar je izjemno velika številka. Po drugi strani je dejansko tudi signal v tem turbulentnem okolju, kjer gre Pokal Amerike v eno smer, nekdanji Volvo Ocean Race v drugo, SSL pa bo stopila en korak nazaj. Tekmovalo se bo na enakih klasičnih jadrnicah, sicer zelo naprednih in vse bodo enake. Dejansko bodo razliko naredili jadralci sami in njihovo znanje, ne pa tehnologija, vgrajena v jadrnice.

V Sloveniji definitivno premoremo kakovostne jadralce in jadralke, a se vedno znova zatakne pri skupnem sodelovanju, nastopu. Ali bo mogoče v tem primeru stopiti skupaj in strniti jadralske vrste?

VŽ: Osebno mislim, da bomo tukaj morali stopiti skupaj, saj bo to edini način, da bomo lahko konkurirali največjim državam in mislim, da smo tega sposobni. Prepričan sem, da lahko z dobro in usklajeno posadko posežemo po samem vrhu SSL – Gold Cupa. Ne vidim razloga zakaj ne bi, kajti v slovenskem prostoru imamo pomembna imena, imamo posameznike, ki znajo jadrati …

Več o novem jadralskem spektaklu si lahko preberete v majski reviji Val navtika.