Sredozemlje bodo osvajali s TP52

Sredozemlje bodo osvajali s TP52

Val 231

NOVO OROŽJE MARIBORSKE EKIPE GENERALI SAILING TEAM

Približno sto gostov se je 21. junija zbralo v portoroški marini na krstu prve slovenske jadrnice razreda Transpac 52. Z njo bodo uspehe po Jadranu lovili člani Jadralnega kluba Mariborčanka, ki se na regatah dokazujejo že dobrih deset let.

Znana in spoštovana ekipa Asilline je v zadnji dekadi doma in v tujini osvojila vse, kar je bilo mogoče. V Sloveniji so se v zgodovino jadranja zapisali z osemkratno osvojitvijo serije regat Pokala Slovenije, na Hrvaškem so zmagali na Viški regati, Fiumanki, Uskršnji in Lošinjski regati, z Barcolane pa so se dvakrat vrnili kot najboljši v svojem velikostnem razredu ter bili trikrat 15. med skoraj 2000 jadrnicami.

“Po vseh teh vrhuncih smo potrebovali nov izziv. Zaželeli smo si dva metra in pol daljšo jadrnico TP 52, toda nove si nismo mogli privoščiti, saj stane več kot tri milijone evrov. Zato smo spremljali trg rabljenih jadrnic in letos na Švedskem našli primerno. Ker se vse začne pri denarju, je bil prvi pogoj za nakup, da vsi člani ekipe podprejo predlog o samoprispevku. To oviro smo hitro premagali, nakar smo se lotili težjega dela naloge – zbiranja preostalih (tri četrt) sredstev. Po dveh mesecih pogovorov s sponzorji, pogajanj in včasih tudi rinjenja z glavo skozi zid je bila finančna konstrukcija končno sestavljena in aprila smo jadrnico že pripeljali v Slovenijo,” je časovni potek projekta predstavil krmar Samo Žvan.

Načrte Asilline III, kot so pridobitev poimenovali Mariborčani, je narisal navtični biro Farr Yacht Design z Nove Zelandije, za servis, lepotno preobrazbo in dizajn dobro ohranjenega regatnika pa so potrebovali samo pet tednov. “Z našim novim orožjem bomo ciljali na najvišje uvrstitve v razredu 0 in generalni razvrstitvi na regatah razreda open in ORC. V prihodnjih sezonah načrtujemo tudi sodelovanje na tekmah v Sredozemlju, naša največja želja pa je udeležba na prestižni regati Rolex Middle Sea Race s startom in ciljem na Malti,” je tekmovalne apetite razodel Samo Žvan.

Če gre soditi po botri jadrnice, Lei Sirk, ki je letos zmagala na Emi in Melodijah morja in sonca, se jim bodo sanje gotovo uresničile. “Obožujem jadranje, ampak česa takega si nisem nikoli predstavljala. Fantje iz Generali Sailing Teama so me izbrali za botro njihove nove jadrnice Assiline III in takšnemu povabilu lahko rečeš samo hvala, ja!” je na splovitvi dejala primorska pevka Lea Sirk.

TEHNIČNI PODATKI:

Dolžina: 15,85 m
Širina: 4,2 m
Ugrez: 3,2 m
Višina jambora: 22 m
Teža: 7400 kg
Površina jader v veter: 150 m²

Površina jader z vetrom: 360 m²