Sproščeno proti toku

Sproščeno proti toku

Val 229
AVTOR Stephan Gölnitz, SUPMAGAZINE
FOTO Saša Droljc

VAM BESEDA SIPABOARDS KAJ POVE? ČE VAM ŠE NE, VAM BO KMALU. VSAJ TAKRAT, KO VAS BO NA VODI PREHITEL TA ELEKTRIČNI SUP, PODOBNO KOT NA CESTI KOLESARJA ELEGANTNO PREHITI ELEKTRIČNO KOLO.

»Ko se začetni nasmešek razvije v nasmeh od ust do ušes«, tako bi lahko opisali naš vtis na testu. Sipaboards ima namreč motoren pogon. V deski je pomožni pogon z napihovalnim sistemom, ki po želji desko napihne ali poganja z motorjem s tremi hitrostmi. Pri najvišji hitrosti smo se z desko premikali s hitrostjo med 4,5 in 5 km/h in to brez veslanja za podporo – kot električni čoln na daljinca.

Namen pogona je sicer, da je podpora veslanju – slišiš ga, kako komaj slišno prede in pomaga pri potiskanju supa. Tudi ko motor izklopite, je veslanje s to 3,3-metrsko potovalno oblikovano desko presenetljivo hitro in tekoče. Nekaj več teže in odprtina na spodnjem delu za jet-pogon sta skoraj nezaznavna, saj je motor popolnoma integriran v desko. Če motorja nimate vključenega, je veslanje povsem normalno. Pogon se upravlja z daljincem na veslu ali s posebno telefonsko aplikacijo. Pametne funkcionalnosti res prepričajo: pri napihovanju se kompresor za kratek čas ustavi, ko je čas za vstavitev pogona v desko, nato pa se napolni do konca. Če padete z veslom v vodo, se motor samodejno ustavi.

Motor prav tako pomaga pri držanju smeri. Zdi se, da je razvijalec Sebastjan Sitar vse dobro premislil: »Če skupaj veslata dve osebi, ki nista enako dobro pripravljeni, motor lahko pomaga pri izravnavi razlik. Če vas na vodi preseneti veter ali tok, se boste lahko bolj varno vrnili na obalo. Otroci lahko tudi pri močnejšem vetru držijo smer in se vrnejo na obalo.« SipaBoards pa je prav tako idealen za vse, ki bi radi z enako količino energije razširili svoj doseg veslaških poti

www.sipaboards.com