Spomladanska opravila

Spomladanska opravila

Val 148
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Čas je že, da smuči in zimsko garderobo počasi spravite v klet in se odpravite na ogled svojega plovila. Resnici na ljubo bi bilo koristno, da bi se pred tem odrekli tudi kakšnemu dnevu smučanja in namesto snega ali celinskega smoga zaužili nekaj ščepcev morske burje in ob tem izvedli kontrolo vitalnih delov plovila, še zlasti zaradi letošnje orkanske burje. Pomlad se bliža in plovilo mora biti v top formi, da sredi počitnic ne boste skakali od servisa do mehanične delavnice.

Tokrat vam podajam kar se da kratko, pregledno, preprosto in uporabno predstavitev, kaj je potrebno spomladi postoriti s plovilom. Ni obsežnih komentarjev, zgoščeno predstavljam samo seznam del, ki jih morate na plovilu opraviti v spomladanskem prebujanju. Ker je večina dela za jadrnice in motorna plovila večidel identična ali podobna, ne delim posebej na jadrnice in motorne barke. Bralci sami pa boste samo preskočili, kar ni namenjeno vašemu plovilu.

DVIG BARKE

a)      Načrtovanje datuma. Dobro je, da se za datum dogovorimo že prej in, upoštevajoč sredozemsko miselnost, dogovor pred tem še preverimo. Kdaj je smiselno načrtovati dvig? Nekateri to delajo šele pozno v maju, drugi bolj zgodni pa že v marcu. Takrat je možnost slabega vremena sicer večja, vendar je moč tudi takrat že dobro obdelati plovilo. Morda velja počakati z deli samo takrat, kadar načrtujemo opravila, ki zahtevajo višje temperature (barvanje nadvodnega dela, delo z epoksidno smolo).

b)      Spisek potrebne opreme in orodja. Potrebujemo:

–       Orodje: vrtalnik, brusilnik, strgalnik, brusilka, komplet ročnega orodja, brusni papir več gradacij.

–       Rezervne dele motorja: impeler, filtri, olje, olje za menjalnik, cink protektorji za motor.

–       Temeljne premaze (medpremaze), ki so zlasti pomembni, če se odločamo za drugačen tip antifoulinga.

–       Kateri antifouling bomo uporabili? Odločitev je odvisna od vrste in namenskosti plovila (hitro-počasno), lokacije priveza, pogostosti uporabe in tudi cenovnih možnosti. Pri tem so najbolj omejeni lastniki aluminijastih plovil, katerih trup ne prenese določenih premazov z vsebnostjo kovin. O našem testu antifoulingov sem pisal pred kratkim, in sicer septembra 2009 v 142. številki Vala. Priporočam branje, ki vam bo pomagalo pri izbiri pravega antifoulinga.

–       Cink protektorje. Dobro je, da že prej vemo, katere bomo morali zamenjati (praviloma vse) in jih tudi pripravimo.

–       Zaščitne barve za les in plastiko, če bomo obnavljali tudi nadvodni del trupa.

–       Načrt zaporedja opravil in rezervnih aktivnosti za slabo vreme. Priti v marino in takrat razmišljati, kaj bi delali, je že malo pozno. Običajno pa je zaporedje naslednje: dvig, pranje pod visokim tlakom, strganje školjk (dokler so še mokre, je preprosto!), fiksiranje na stojalo, sušenje, menjava cinkov, kontrola vitalnih delov (krmilo, kobilica), strganje in brušenje, kontrola izpustov, barvanje, sušenje in spust v morje. Nepredvideno vreme nas lahko zmoti in za ta čas je dobro, da imamo pripravljene rezervne dele. Prioritetno pa naj bi delali tisto, kar se dela lahko le pri dvignjenem plovilu.

KONTROLA IN ZAMENJAVA CINK PROTEKTORJEV

–       Ni zaman večkrat ponoviti, da so protektorji tista zaščita podvodnih kovinskih delov, ki preprečujejo njihove hude poškodbe.

–       Pomembna je pravilna izbira cinkov: velikost, znamka, oblika. Oblik in tipov je veliko in pravočasno moramo imeti prave. Še največ razlik in pisana ponudba je tistih za na konec osi vijaka, zato je dobro imeti vedno enega v rezervi za nujno potrebo ali pa samo za vzorec.

–       Nekateri želijo tudi varčevati in protektorjev ne zamenjajo vsako leto. Zmotno! Praksa je pokazala, da dober protektor razpade nekje v enem letu in ga je takrat potrebno zamenjati. Če je po enem letu samo rahlo oksidiran, je nekaj narobe: ali ima slab stik ali pa je slabe kakovosti. Čiščenje se priporoča le kdaj med letom (potop z žično krtačo in rahlo čiščenje). Če pa bi opazili, da ga je »nekaj pojedlo« že med letom, ga je dobro takoj zamenjati.

KONTROLA VODNIH IZPUSTOV

–       Zunanje preverjanje (korozija, poškodbe, tesnjenje, čiščenje košar) se dela vse takrat, ko je plovilo na suhem. Preveriti moramo tesnjenje, stanje kovine, očistiti sesalne košare. Prav to lahko večkrat povzroča sitnosti. Ne samo, da je drobne školjke težko očistiti iz košare, ampak kljub prizadevnemu čiščenju ostane notri polno drobnega peska zdrobljenih školjk. Pa kaj zato, porečete. Je lahko kar neprijetno, če po vrnitvi plovila v vodo zaženete motor in droben pesek poškoduje impeler ali pa tesnila v straniščni školjki. Zatorej previdnost in dobro izpiranje z vodo še na suhem.

KONTROLA OSI VIJAKA IN KRMILA

Kontrolira se več stvari: zračnost v ležaju, čiščenje in barvanje. Če primemo za os in ugotovimo, da pleše v ležaju, je to znak za zamenjavo.

Podobno opravilo je s krmilom, s to razliko, da je tu primerov zračnosti manj, je pa zato veliko več dela. Včasih je potrebno zaradi snemanja krmila celo posebej dvigniti plovilo, saj je os dolga in nerodna.

Če je potrebno zamenjati ležaj, je potrebno to narediti z identičnimi in točnimi merami. Če ležaja ni moč kupiti, se ga izdela pri prvem strugarju iz kosa teflona. Tu priporočamo pazljivost, saj trgovci včasih ponujajo kaj podobnega, ki pa nima enakih lastnosti.

ELEKTRIČNE NAPELJAVE

a.       Pregled vseh ključnih – pritegniti je potrebno vijake na ključnih sponah (»kleme« na akumulatorju, drugi podobni spoji), ob tem je priporočljivo uporabiti sprej, ki se dobi v vsaki avtomobilski trgovini.

b.      Kontrola vseh porabnikov. Sol in kondenzirana vlaga počasi nažirata občutljive kontakte, še zlasti, če so nezaščiteni (žarnice, varovalke). Dobro je preveriti vsakega porabnika. Ob tem je nujno, da preverite zalogo žarnic in varovalk, ki morajo vedno biti na barki.

c.       Test akumulatorja. Če nimate sončnih celic ali vetrnega generatorja, se zna zgoditi, da je akumulator v revnem stanju. Če ob pritisku na gumb samo jamra, potem je vaša pot znana – nakup novega akumulatorja.

d.      Test inštrumentov, UKW postaje, avtopilota, sidrnega vitla, luči. Najmanj, kar lahko naredite, je to, da jih vključite in preverite delovanje. Pri večini avtopilotov pa preverite tudi napajalne kontakte, še bolj pa so tega potrebni kontakti sidrnega vitla. Če jih jeseni niste oprali, posušili in zaščitili, boste morda imeli težave. Da ne boste plezali na jambor, preverite luči na jamboru v nočnem času.

VODNE NAPELJAVE

a)      Preverite vse spoje cevi. PVC cevi so problematične, ker v mrazu tudi otrdijo. Če je cev na spoju že na pogled slaba, je dobro ta del odrezati in cev na novo pritrditi z nepoškodovanim delom. Vsekakor pa ne gre brez kontrole zategnjenosti objemk, še zlasti na vstopnih ventilih. Poškodovane in umazane cevi pa je potrebno v celoti zamenjati. Preverite in očistite tudi filter za slano vodo.

b)      Čiščenje vodnih rezervoarjev. Če začutite neprijeten vonj pitne vode, imate zagotovo alge v njej. Potrebno je temeljito čiščenje z dezinfekcijo, razmislite pa tudi o vgradnji filtrirne naprave.

c)      Stranišče in fekalni tanki. Gibljivi deli v straniščni črpalki potrebujejo vzdrževanje in mazanje. Dobro je črpalko razstaviti in jo namazati z mastjo, ki jo priporoča izdelovalec. Če imate fekalni tank, je priporočljiva zamenjava protismradnega filtra ali njegovega vložka.

MOTOR IN DOVOD GORIVA

a)      Zamenjava filtra goriva in menjava olja v motorju in menjalniku (ne pozabite pred tem segreti motor) sodita med osnovne servisne aktivnosti, ki jih je potrebno opraviti najmanj enkrat letno, četudi motorja ne uporabljate veliko. Če ga uporabljate več, se držite predpisanih intervalov, ki jih priporoča izdelovalec. Menjavo olja sicer bolj priporočamo v jeseni po končani sezoni, da je motor pozimi konzerviran s svežim oljem, kjer ni žvepla in drugih škodljivih primesi.

b)      Pranje motorja – zunaj in znotraj. Zunaj odstranimo maščobe in umazanijo, notranje pranje pa je priporočljivo zlasti za vse motorje z enokrožnim sistemom hlajenja. To se izvede z razredčeno dušikovo kislino, še boljše in varnejše pa je uporabiti citronsko kislino ali kis za vlaganje.

c)      Preverite, ali ima in kje ima motor cink protektorje. Ti se zamenjajo enkrat letno.

d)     Kontrola goriva in napeljav. Odstraniti je potrebno vodo, ki se večkrat nabere na dnu rezervoarja, potem zamenjati ali očistiti dodatne filtre oziroma separator vode. Če je moč tank odstraniti, je priporočljivo dobro pranje.

e)      Ne smemo pozabiti na zamenjavo impelerja. To naj bo redna naloga in je garancija, da motor ne bo odpovedal v najbolj potrebnih trenutkih. Strošek je zelo majhen in odtehta težave pri odpovedi takrat, ko ga najbolj potrebujete. Nov impeler ob vgradnji obvezno namažite s silikonsko mastjo.

f)       Kontrola pritrditve motorja in spojev na pritrditvi osi je prav tako priporočljiva, če pa sumite na vibracije osi, sta priporočljiva kontrola in centriranje motorja.

g)      Obvezna kontrola tesnilnega ležaja na pogonski osi. Če imate sodobnejši tip, je potrebno dodati samo nekaj sveže masti.

h)      Kontrola in po potrebi zamenjava jermena za vodno črpalko in alternator.

JADRA, JAMBOR, VRVI …

a)      Zračenje, zračenje in še enkrat zračenje. Zimo so jadra večinoma preživela v podpalubju, nekje bolj, nekje manj pravilno zložena. Mogoče so bila pred tem vsaj oprana. Sedaj je čas, da jih potegnemo na svetlo in če niso potrebna popravil, jih ob sončnem in suhem vremenu dvignemo na jambor in dobro prezračimo. Če je potrebno šivanje (dobro je pregledati vsak centimeter šivov, predvsem pa zaščitno folijo navijalne genove), je potrebna pot do mojstra za jadra. Zlato pravilo je, da tega ne počnemo pozno pomladi, saj so takrat čakalne vrste že dolge. Pa še usluge so v zimskih mesecih cenejše …

b)      Kontrola vrvi. Zglodane, stisnjene ali kako drugače poškodovane vrvi v mirnih pogojih ne pomenijo nič, ko pa se veter dvigne, je lahko še tako majhna poškodba usodna. Tu velja opozoriti predvsem na uzde genove (največkrat se ta pretrga tam, kjer je privezana na zadnji rogelj jadra) in seveda dvižnice. Na mestih, kjer nenehno pritiskajo na koleščke (največ na izhodu na vrhu jambora). Recept je preprost: vsako leto se dvižnico na gornjem koncu skrajša za okoli 10 cm.

c)      Mazanje vrtljivih delov. Sodobna snast je (navijalna jadra) opremljena z gibljivimi deli, ki za boljše delo potrebujejo vsaj kakšno kapljico maziva. Včasih je potrebno pogledati v navodila o vzdrževanju. Nič slabega pa ni, če namažemo tudi drsnike in kanale za jadra. Za to je uporaben predvsem silikonski sprej.

d)     Enako velja za vitle, tako tiste za vrvi kot tudi za sidrnega. Praviloma se jih odpre, z bencinom ali s čim drugim odstrani staro mast (samo novo mast dodati ni dobro!) in potem doda priporočljiva mast.

e)      Tudi sidrna veriga potrebuje nego, najmanj pa pranje. Dobro jo je vzeti ven in v celoti pregledati. Če se pojavlja rjavica, še ni za v smeti, ampak za ponovno vroče cinkanje. Preverite tudi, če členki niso raztegnjeni. Če so – potem sledi zamenjava verige. Priporočljivo je tudi obnoviti barvo, s katero označujete dolžino verige.

f)       Kontrola pripon. Najprej terminale dobro operite, potem vzemite lupo in natančno poglejte spoje. Če je kje kakšna žička, razmislite o zamenjavi pripone.

g)      Ograja ni samo za okras. Tudi tu preverite spoje pletenice ali vrvi. Če bo popustila pod težo člana posadke, pričakujte manever: človek v morju.

HLADILNIK, ŠTEDILNIK, PLINSKE NAPELJAVE

a)      Temeljito čiščenje štedilnika. Umazanija iz prejšnje sezone se je zagotovo naselila tudi v najbolj nedostopne dele, kjer jih tudi pridna gospodinja ni znala odstraniti. Čas je sedaj za moško roko, opremljeno z orodjem. Razstaviti je potrebno gorilnike in jih dobro očistiti.

b)      Plinski štedilniki so potrebni še posebne pozornosti. Kritični del je gumi cev, ki jo je priporočljivo zamenjati vsaj na dve leti, če ne kar vsako leto. Prave gumi cevi imajo odtisnjen tudi priporočljiv datum trajanja. Po zamenjavi je potreben test tesnjenja z milnico, saj plina ne smete prepustiti naključju. Seveda pa je dobro, če si omislite poseben elektromagnetni ventil, da bo spanec zares miren.

c)      Hladilnik potrebuje predvsem dobro čiščenje z nevtralnimi sredstvi. Najbolj se obnese dober kis ali sok limone, ki prijetno odišavi prostor. Ko vas ni na plovilu, imejte hladilnik odprt, da se zrači!

VARNOSTNA IN NAVIGACIJSKA OPREMA

a)      Požarni aparat ni samo za okras, potreben je test, pri modernejših pa samo kontrola manometra.

b)      Zalogo prve pomoči je potrebno obnoviti. Najmanj, kar je nujno, je zamenjava zdravil, ki jim je potekel rok in dopolnitev tistega, kar smo že porabili.

c)      Preverite karte in vpišite nove podatke o označbah globin, čeri. Če je kakšna uničena ali manjka, jo nadomestite z novo.

d)     Signalne naprave (rakete, bakle). Če jih niste uporabili za novoletni ognjemet, so še na mestu, kljub temu pa je potrebna revizija. Šalo na stran, ampak res je dobro, da se kakšna raketa uporabi med prazniki in se nadomesti z novo. Koristi sta dve: zaloga se obnavlja in naučimo se uporabljati rakete.

e)      Ne pozabite na prenosne svetilke. Vložki so se morda izpraznili ali pa je sol nažrla kontakte.

f)       Reševalne jopiče vzemite ven, jih operite in dobro posušite. Če so jih za igro uporabljali otroci, jih pozorno poglejte – preverite šive in trakove. Če imate pnevmatske reševalne pasove, ni odveč enega preizkusiti in videti, ali deluje – pa še posadka se nauči rokovanja z njim!

g)      Preverite delovanje avtomatske kalužne črpalke. Najboljše, da tja zlijete nekaj sladke vode in če se bo črpalka vklopila, je vse v redu, pa še sol se bo sprala s sladko vodo.

ČIŠČENJE IN POLIRANJE LUPINE

Zmotno je mišljenje, da je lupina našega plovila večna in ji nič ne škodi. Če le pogledamo malo bolj od blizu, bomo opazili drobne praske, umazanijo, bog ne daj še kakšno kapilarno razpoko. Zaradi tega je natančna kontrola lupine nujnost in najmanj kar lahko storimo zanjo, je to, da jo osvežimo vsaj z lažjim poliranjem oziroma takšnim nanosom zaščitnega sloja.

OBNOVA LESENIH DELOV

–       Verjetno ni plovila, ki ne bi imelo nekaj lesenih uporabnih ali okrasnih lesenih delov. Če je to tik, iroko ali mahagoni, je dovolj malo tikovega olja. Če je les lakiran, skoraj zagotovo sledi najprej rahlo brušenje in potem nov nanos premaza. Če imate možnost, rajši uporabite posebna olja, katerih vzdrževanje je lažje.

–       Lesena paluba potrebuje tudi nekaj nege. Jaz svetujemo zgolj pranje. Premazi s tikovim oljem bodo naredili palubo očem bolj dopadljivo, vendar se boste vso sezono jezili zaradi umazanega izcedka ob vsakem dežju ali pranju. Če že smatrate za potrebno, potem tik impregnirajte z oljem rajši v jeseni.

DRUGA OPRAVILA

a)      Čiščenje in impregnacija pomožnega čolna. Če niste imeli spravljenega, je umazan in potreben nege. Če je bil zložen v podpalubju, ga napihnite močno, da se gube poravnajo. V vsakem primeru mu privoščite nekaj smukca med zrakom. Za pranje uporabite čistila po priporočilih.

b)      Čiščenje bokobranov, zamenjava vrvi. Gotovo so utrujeni od zimskega dela. Poleg umazanije so zglodane vrvi in sledi zamenjava. Če je kakšen spustil dušo, iščite novega.

c)      Pranje in čiščenje palube. Če ne boste našli galebjih iztrebkov, ste srečnež. Sicer pa sledijo krtača, veliko vode in seveda pridna roka. Pa na škornje ne pozabite, ker je voda še mrzla!

d)     Čiščenje pohištva je nekaj, kar se bo gospodinja lotila z veseljem in vam iz omar zmetala šaro, za katero niste niti vedeli, da jo imate. Ena inventura in generalka na leto sta koristni.

e)      Zračenje in čiščenje ležišč je del higiene. Usmrajena in vlažna pena prav nič ne vabi k spanju. Če ste kdaj prebrali nasvete v Valu, ste si zagotovo zapomnili, da je priporočljivo jeseni vsa ležišča dvigniti, odpreti omarice in zagotoviti zračenje notranjosti barke. V odmaknjene dele barke ali ločene bokse je priporočljivo namestiti sol in posodice za odstranjevanje zračne vlage.