Splovitev tradicionalnega ribiškega istrskega plovila topo

Splovitev tradicionalnega ribiškega istrskega plovila topo

Ob zaključku projekta Mala barka 2 so 26. aprila 2019 krstili plovilo Adria, repliko tradicionalnega istrskega plovila, imenovanega topo. Nekoč so ga uporabljali za ribolov in prevažanje različnih tovorov, predvsem soli. Ima plosko dno, nizek ugrez, izrazito zaobljen krmni del in veliko krmilo, ki ga je bilo mogoče dvigniti pri vplutju v plitka, priobalna področja. Opremljen je bil z jamborom in vesli.

Gradnja plovila je več mesecev potekala na očeh javnosti in pritegnila številne naključne obiskovalce in zainteresirane ljubitelje tovrstne obrti. Potek aktivnosti in proces gradnje plovila ste bralci Val navtike lahko spremljali tudi preko člankov in fotografij, ki smo jih redno objavljali.

Uradni del dogodka je potekal v razstavišču Monfort, nekdanjem skladišču soli, kjer je bil do nedavnega tudi postavljen začasni škver.

Podpis pogodbe o sodelovanju

Ob tej priložnosti sta direktor pomorskega muzeja Franco Juri in dekanja Fakultete za pomorstvo in promet podpisala pogodbo o sodelovanju na področju upravljanja istrskega topa, kar je bilo načrtovano že pri snovanju projekta.

Pred podpisom pogodbe o sodelovanju je direktor pomorskega muzeja Sergej Mašera, Franco Juri, povedal: »Že od samega začetka projekta Mala barka 2 je obstajala zamisel, da bi po zaključeni izgradnji plovila sodelovali s Fakulteto za pomorstvo in promet tako, da bo topo uporabljen za pedagoške in didaktične namene. Fakulteta bo pomagala pri upravljanju in vzdrževanju topa. Veseli nas, da bo istrski topo koristil tudi v izobraževalnem procesu fakultete, hkrati pa bomo s plovilom