Splavi in pogon

Splavi in pogon

Val 183

Pogon plovnih objektov na Savi

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, arhiv Yamaha

Pogon plovnih objektov na rekah, jezerih in notranjih vodah je prav tako pomemben ali še bolj kot na morju. Nepravilne oblike plovil,močan tok in ozki kanali zahtevajo od pogona odzivnost in surovo moč. Pri projektiranju

in izbiri pogonskega agregata je zato treba upoštevati tehnične zmogljivosti plovnega objekta in mikro zakonitosti okolja, kjer se bo plovni objekt uporabljal….

…Na obisku KTRC (Kulturno-rekreacijskega centra) v Radečah nam je gospa Duška Kalin povedala, da so pri opremljanju njihovega, skoraj 24 metrov dolgega splava stopili v kontakt z Delta Teamom iz Krškega, ki so specializirani za tovrstne izzive, ter skupaj določili najustreznejšo različico zunajkrmnega motorja Yamaha, ki bo zadovoljil njihove potrebe in pogoje plovbe. Splav je v osnovi namenjen za potrebe transporta ljudi (od 30 do 70 oseb), predvsem zaključenih skupin, ki ob vožnji doživijo popoln utrip regionalne kulture in kulinarike….

…Svoje mesto je tako našel zanesljiv zunajkrmni motor Yamaha F80 z visoko potisno močjo, skoraj neslišnim delovanjem in minimalnimi izpušnimi emisijami v okolje ter izjemno ekonomičnostjo. Prav ti modeli Yamaha motorjev zagotavljajo surovo moč, potisno silo in vodljivost pri vseh hitrostih….

Več si lahko preberete v 183. številki revije Val navtika.